Subota, 25 Ožujak 2017 11:02

Obilježili „Dana narcisa“ posvećen oboljelima od raka dojke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIGA PROTIV RAKA, KLUB ŽENA OPERIRANIH NA DOJCI I ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - „Dan narcisa“, dan posvećen oboljelima od raka dojke, tradicionalno su obilježili Liga protiv raka i Klub žena operiranih na dojci Požega i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Osim edukativnih brošura uz dobrovoljne priloge građanima su ponuđeni cvjetovi narcisa na prigodnom štandu na Trgu sv. Trojstva. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Dosadašnjim akcijama i prikupljenim sredstvima, koja su iz godine u godinu sve veća, učinjeno je puno za podizanje opće razine svijesti o vodećem uzroku smrti od karcinoma kod žena te se pomagalo organizirati prijevoz ženama kako bi obavile preventivnu mamografiju. 

- Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki je u našoj županiji na izuzetno visokoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naša županija je u samom vrhu prema obuhvatu pregledanih žena. Možemo reći da je 7 od 10 žena pod redovitom kontrolom. Pozivamo sve koje nisu, da se odazovu na mamografski pregled koji je nakon 50. god. potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine – istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med., spec. javnog zdravstva, te pozvala sve žene, da prevladaju osjećaj stida ili straha, jer kod pregleda na mamografiji ili ginekologa toga nema. Krenite zajedno sa svojom prijateljicom, susjedom, no nemojte na pregled ne otići, jer upravo ove žene iz Kluba žena operiranih na dojci govore o uspješnosti liječenja kada se rak dojke otkrije na vrijeme. Stoga je svaki redovni odlazak na preglede možda spas života. Neka vas strah od pregleda ne ovlada, nego vas strah od zloćudne bolesti potakne na odlazak na preventivni pregled, poručuje jasmina Kovačević.
Brojni građani, više građanke, sudjelovali su u akciji „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“,kako bi osnažili duh zajedništva i pokazali interes za dobrobit bližnjih.