Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Ožujak 2017 15:02

Građani svjesno koriste pojas zbog sigurnosni, ne zbog policije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREVENTIVNA AKCIJA KONTROLE KORIŠTENJA SIGURNOSNOG POJASA U GRADU POŽEGI -

POŽEGA – Tek jedan manji postotak vozača ne koristi pojas, dok velika većina zaustavljenih vozača u preventivnoj akciji PU požeško-slavonske i Policijske postaje Požega, u Zrinskoj ulici oko 13 sati u petak, koristi sigurnosni pojas. Koriste ga po vlastitim izjavama isključivo zbog svjesnosti o sigurnosti, njih kao vozača ali i putnika, a manjim dijelom zbog policije i zapriječenih kazni. Akcija kontrole sigurnosnog pojasa provodi se u svim zemljama Europske unije.IMG 9727

- Ova prva dva mjeseca na području Policijske uprave požeško-slavonske imali smo 80 prometnih nesreća, bez smrtno stradalih osoba, ali sa 5 teško stradalih osoba. i 20 lakše ozlijeđenih osoba. Korištenje sigurnosnog pojasa je obvezno na svim sjedalima u vozilima gdje je tvornički ugrađeno, a u prva dva mjeseca imali smo 163 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa. To je prometni prekršaj koji je usko vezan za smanjenje posljedica ukoliko dođe do prometne nesreće, jer sva istraživanja pokazuju da su posljedice u nesrećama manje ako su osobe koristile sigurnosni pojas. Ova akcija je usmjerena na utvrđivanje i procesuiranje prekršitelja, posebno recidivista i osoba koje učestalo koriste prometne prekršaje, te na najteže prekršaje, kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, i vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom – istakla je Ivana Radić, zadužena za odnose s javnošću PU.

Za prekršaj nekorištenja sigurnosnog položaja je 500,00 kn, bez obzira na koje sjedalo u automobilu, ali i za djecu ako nisu smještena u sigurnosnu sjedalicu i vezana sigurnosnim pojasom. Ako se kazna plati odmah na licu mjesta ili u roku od tri dana, umanjuje se za 50%. Za taj prekršaj može se izdati i upozorenje, ukoliko osoba nema takao prekršaj unutar godinu dana ili ako nije učestali prekršitelj u prometu. Primjera reagiranja ima svakakvih na visinu kazne, ali u svakom slučaju to se moglo izbjeći pravilnim vezanjem odmah kada stupimo u vozilo - ističe Dario Tajzler, policijski službenik PP Požega.

IMG 9721Prvo vozilo koje je zaustavljeno u akciji, vozio je Ante Martinaš iz Požege, koji je bio propisno vezan sigurnosnim pojasom – vežem se svaki dan odmah u dvorištu kad krećem u vožnju. Nije zbog 500 kuna kazne, nego zbog svoje sigurnosti. Zaustavljaju me rijetko, nekoliko puta godišnje – kaže Martinaš, koji je vrlo često u vožnji i za volanom.
Vrlo propisna je bila i jer je osim što je bila vezana, na zadnjem sjedištu u sjedalici propisno zavezan bio i njen 8-godišnji sin. - Imam troje djece, a još i od susjeda povezem djecu u školu. Uvijek se vežem i zahtijevam od djece da se vežu, isključivo radi sigurnosti. Evo nisu me zaustavili već dvije godine – kaže Eva Ganić iz Turnića.

Bez sigurnosnog pojasa u vožnji zaustavljena je - Koristim sigurnosni pojas inače, a sad sam trebala evo prevesti se samo nekoliko stotina metara, tu sam iz susjedstva, stanujem u toj ulici i idem samo u dućan. Znam da se prometne nesreće dešavaju baš u tim gradskim vožnjama, ali eto bilo je na brzinu – kaže Ljerka Horvat iz Požege koja je dobila pisano upozorenje od policijskog službenika jer nije evidentirana kao prekršitelj.