Srijeda, 15 Ožujak 2017 12:15

Savez distrofičara predstavio projekt u čaglinskoj školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SAVEZ DRUŠTAVA DISTROFIČARA HRVATSKE  -

ČAGLIN - Savez društava distrofičara Hrvatske u čaglinskoj školi Stjepan Radić predstavio je svoj projekt u području prevencije nasilja među djecom  „Različitim koracima do jednakosti“ i educirati učenike što je vršnjačko nasilje i kako ga spriječiti. 

IMG 2848

Predavanje je namijenjeno učenicima petih razreda. Marica Mirić i njene suradnice iz Saveza svakom učeniku poklonile su ružičastu majicu s porukom „Stop vršnjačkom nasilju“ i balon s istom porukom. Savez čini 28 lokalnih udruga s područja Republike Hrvatske koje okupljaju osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih bolesti. Financijsku potporu i suglasnost dobili su od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Učenici su upoznali i jednog od članova Saveza, Požežanina, Peju Marasa, koji je vezan uz invalidska kolica i pomoć asistenta, na kojeg ima pravo samo 20 sati mjesečno. On im je ispričao svoju priču, kako je obolio, te da bez obzira na  invaliditet, živi aktivan život. Višestruki je prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Živi jednim običnim životom poput ostalih ljudi i primjer je da se u životu nikada ne treba predati. Bez obzira što nam život nosi i s kakvim teškoćama ćemo se susresti, volja je presudna da prihvatimo što nam je dano i živimo život punim plućima – poručio je Pejo Maras.

Prezentaciji projekta uz učenike petaše nazočila je ravnateljica Slađana Švajda, pedagoginja Ljiljana Đurđević, učitelji Emir Džaferović i Marko Zelenić te pomoćnik u nastavi Ivan Radičević.