Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 11:29

Desetak godina i tvrtka Alles organizira proslavu Grgureva i Dana grada Požege

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PUCNJEVI IZ TOPOVA PODSJEĆALI SU GOSTE DA POŽEŽANI SLAVE GRGUREVO -

EMOVAČKI LUG – Na prostorima turističkog kompleksa Zlatni lug u Emovačkom lugu i ove godine tvrtka Alles organizirala je obilježavanje i proslavu Grgureva. Uz pucnje topova, kao simboliku povijesne bitke kojom su 1688. godine iz grada Požega istjerani pripadnici osmanlijske vojske, organizirana je velika fešta za nekoliko stotina posjetitelja, poslovnih partnera, prijatelja i posjetitelja grada Požega. Do sada se ova proslava odvijala na Požeškom brdu, u vinogradu Allesa, ali je zbog nedostatka prostora da primi sve goste koji dolaze na feštu, prošle godine premještena na veći prostor Zlatnog luga.

Stoga je Thomas Heinz Pandžić, kao domaćin poručio svima da se i ove godine odazovu već od jutarnjih sati na Grgurevo, 12. ožujka na najljepše domaćinstvo u srcu Slavonije. – Uz bogat stol i nadasve dobru kapljicu najpoznatijih vinara Požeštine, pripremili smo odlične tamburaše za zabavu, naravno uz sportsku i toplu odjeću da se možemo bolje zabavljati – istakao je Thomas, koji je kao pravi domaćin dočekivao sve goste na ulazu, na čijem je slavoluku bila izvješena slanina teška 43 kg. Potječe od svinje koja je bila teška 315 kg. Svakome je oko vrata postavio etui sa čašom, da čaša uvijek puna bude pri ruci, a na stolovima je i ove godine bilo jako puno delicija. Na ražnju su se pekli odojci i vinogradarski ćevap, staro jelo požeških vinogradara koje je doživjelo svoj povratak na stolove. I gosti su iznenadili, pa je tako jedna grupa iz Hercegovine sa sobom donijela velike pogače i mišinu punu poznatog hercegovačkog sira, sira iz mišine, karakterističnog okusa. Bilo je tu i nekoliko jela na žlicu, za one koji vole prije vina postaviti dobru podlogu, od čobanca, kotlovine, roštilja i dr. Bila je tu i velika Alles torta za desert.

Pucnji iz topova stalno su podsjećali da slavimo Grgurevo, što je posebno bilo simpatično brojnim posjetiteljima izvan grada Požege, članovima povijesnih postrojbi koji su došli na proslavu dana grada, te ostalim gostima iz svih krajeva Hrvatske.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika