Nedjelja, 12 Ožujak 2017 11:09

Uredit će odmorište na Mlaki i postaviti ploču zaštitniku planinara sv. Bernardu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

10. REDOVNA SKUPŠTINA PLANINARSKOG DRUŠTVA „VIDIM“ KUTJEVO -

KUTJEVO - Svoju 10. jubilarnu Redovnu skupštinu održali su članovi Planinarskog društva „Vidim“ iz Kutjeva, u Vatrogasnom domu DVD Kutjeva. Još uvijek je to mlado društvo, no prema akcijama i događanjima koje organiziraju, vrlo aktivno društvo, koje putuje, ugošćuje druge planinare, pa im je na Skupštini bila puna dvorana članova i još više gostiju. Kako su prošle godine izabrali novu predsjednicu društva, Nadu Razumović, veliki dio pohvala za rad, pokretanje nekih novih aktivnosti, išli su i na njeno ime.

Skupštinu su započeli i završili, Zbor umirovljenika MU Kutjevo, među kojima također ima i članova planinara, a u goste su im došli PD iz Lipika, Đurđenovca, Našica, Feričanaca, Belišća, Orahovice i Požege, jedna cijela planinarska škola iz Osijeka i Tuzle. Gosti su im bile i sve ostale udruge koje rade na području grada Kutjeva ali i najpoznatiji vinari kutjevačkog vinogorja, Ivo Enjingi, Vlado Krathaker, Ivica Perak, Antun Adžić, Hrvoje Sontaki i Vinarija Kutjevo d.d., koji podržavaju planinare u svim akcijama. Zauzvrat planinari „Vidima“, organiziraju gostovanja planinara iz cijele Hrvatske i susjednih država, pa tu bude i 2.000 planinara za vinske blagdane, Martinje i Vincelovo u Kutjevu. Planinari su ujedno dragi gosti u vinskim podrumima kutjevačkih vinara.

Podršku dobrom radu planinara, osobno je istakao gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, koji je najavio i veću financijsku pomoć, posebno oko uređenja njihove kućice, odmorišta na Mlaki, kraj koje će urediti roštilj i pecalo, ali i postaviti spomen ploču svom zaštitniku, sv. Bernardu u sklopu proslave 10. godišnjice rada Planinarskog društva. – Vi ste naši najbolji promotori, bilo kada nas predstavljate na svojim pohodima, bilo kada ovdje ugošćujete tisuće planinara i prezentirate naš kraj i naša vina po kojima smo nadaleko poznati. Naša odlika su naše manifestacije u koje se uključuju sve udruge grada Kutjeva i daju svoj doprinos. Pomoć, posebno i financijsku, uz pohvale za dobar rad, ponudio je i zamjenik župana Željko Jakopović. - Županija ima otvoren natječaj za pomoć udrugama, pa se treba prijaviti sa svojim projektima svake godine na natječaj, no dostaviti i izvješće o radu, jer to je svakako uvjet da se i dalje možete natjecati za sredstva Požeško-slavonske županije.

Iako su im sredstva skromna kutjevački planinari su proveli niz aktivnosti, obilazili su dalmatinske planine i penjali se na vrh otoka Visa, na Omanovac, Sv. Geru, no najpoznatiji su kao domaćini nekoliko planinarskih staza, kojima pohodi tisuće planinara za vrijeme Martinja i Vincelova. Tada se pokaže njihova prava gostoljubivost i organizacijska sposobnost, jer ugoste veliki broj planinara, a u Planu rada za 2017. godinu izlete za ta dva vinska blagdana planiraju i proširiti te dovesti još veći broj planinara u kutjevačko gorje ali i vinogorje. Planiraju planinariti i na otoku Mljetu, na Strmcu i Psunju, te posebno raditi na svojim planinarskim objektima. Planiraju svakako privući u svoje članstvo, koje sada broji 48 članova, više mladih, pa će planinarstvo promovirati i u osnovnoj školi.

Tekst/foto: Vladimir Protić