Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Ožujak 2017 14:40

Pred vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH prisegnulo 473 ročnika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVEČANA PRISEGA 18. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA U POŽEGI -

POŽEGA – „Prisežem“, zaorilo se gromoglasno iz grla 473 ročnika, na svečanosti polaganja prisege u Središtu za temeljnu obuku Požega, koju su položili pred predsjednicom RH i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga IMG 3540RH Kolindom Grabar-Kitarović. Ponovno je tako požeška vojarna 123. Brigade HV-a bila središte zbivanja nekoliko tisuća ljudi na kojoj su uz predsjednicu i vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar-Kitarović nazočili potpredsjednk Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, njegov zamjenik general pukovnik Drago Matanović, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, te ostali gosti, vojnici, dočasnici i časnici te roditelji, članovi obitelji i prijatelji novih ročnika.

Od 2008. godine obuku je odslužilo 5850 ročnika, a na svečanom postroju u požeškoj vojarni 123. brigade Požega postrojeno je bilo 425 ročnika i 48 ročnica, koji su pristupili dobrovoljnom služenju vojnog roka u Oružanim snagama RH. Vojna obuka traje otprilike oko 40 dana i obuhvaća od prilagodbe ročnika i njihovo uvođenje u šire vojno okružje, vojno-stručnu IMG 3604obuku, rukovanje osobnim oružjem i upoznavanje taktičkih pojedinačnih zadaća, podizanje psihofizičkih sposobnosti, pripremna gađanja i pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima, a osim u Središtu za vojnu obuku dio obuke se odvija i na terenskom boravku na vojnom poligonu u Gašincima. Za najbolje od ročnika otvara se mogućnost nastavka vojne karijere i kandidati su za prijem u Djelatni vojni sastav i specijalističkih obuka u postrojbama kopnene vojske, zrakoplovstva i protuzračne obrane i mornarice.

- Održavajući današnju svečanost prisjećamo se svih poginulih i preminulih sudionika Domovinskoga rata, iskazujemo počast i zahvalnost dragovoljcima i svim braniteljima. Ročnici i ročnice razdoblje koje je pred vama bit će puno izazova, iskušenja ali vjerujem i uspjeha. Nadam se da će te upravo vi najnoviji naraštaj dragovoljnih ročnika i ročnica imati priliku osvjedočiti se u poboljšanja. Posebno mi je drago što je današnja svečanost s razlogom IMG 3706posvećena mladim naraštajima naših Oružanih snaga, vojnikinjama i vojnicima koji su iskazali svoje htijenje i odluku biti djelom velike Hrvatske vojne obitelji. Svima vama još jednom čestitam na iskazanom domoljublju, želji i volji za učenjem i postizanjem izvrsnosti. Hvala vam i Hrvatskoj domovini uvijek vjerni – rekla je predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

- Želim služiti domovini u čast svim poginulim Hrvatskim braniteljima i onima koji su ovu državu branili i stvorili, ljubavi prema domovini i zbog oca koji je bio dragovoljac i branitelj u Domovinskom ratu – rekla je buduća časnica Anamarija Bićanić iz Privlake kraj Vinkovaca koja je dodala kako je „ZA“ obvezno služenje vojnog roka jer smatra da bi svaki mladić i djevojka trebali biti podučeni osnovama vojničkog života.

IMG 3708- Moj motiv upisa u vojsku je stric koji je prvi poginuli branitelj Republike Hrvatske u Domovinskom ratu Josip Jović, po kojem sam i dobio ime. Ovo je jedan neopisiv osječaj i ponosan sam što sam mogao prisegnuti Hrvatskoj državi – rekao je Josip Jović iz mjesta Aržano u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Tekst/foto: A. Protić

Galerija slika