Petak, 10 Ožujak 2017 09:24

Godišnja skupština Češke besede Bjeliševac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BJELIŠEVAC - Češka beseda Bjeliševac proteklog vikenda održala je svoju izvještajnu skupštinu. Izvješće o radu je pročitala predsjednica Alenka Hruška, pri čemu je istakla bogatu aktivnost ove Besede iz ovog malog sela. Beseda ima pjevačku i folklornu skupine koje su nastupale na raznim smotrama i susretima (folklor je, osim u Bjeliševcu, nastupao u Kaptolu, Kutini, Požegi, Brestovcu i drugdje, a pjevačka skupina je nastupala, osim u Bjeliševcu, u Kutjevu, Jakšiću, Prijedoru (BiH), Požegi, Rijeci i Sisku.

Beseda je u prošloj godini organizirala po četvrti put Dan češke kulture, a po prvi put manifestaciju „Bjeliševac u srcu“ koja okuplja Bjeliševčane i one koji imaju veze s Bjeliševcem, a više tamo ne žive. Nastavljeni su radovi na uređenju mjesnog doma, tako je nedavno stavljena plastična stolarija, nabavljena nova peć i još neki sitniji radovi.

U planu za ovu godinu je nastavak rada folklorne i mješovite pjevačke skupine, a od ove godine djeluje još i muška pjevačka skupina, te nastupi na raznim smotrama i manifestacijama. Isto tako planiraju se neki radovi na uređenju mjesnog doma i okoline.

Na skupštini su bili gosti zamjenik župana Željko Jakopović, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, te predstavnici Saveza Čeha u RH, čeških beseda iz Kaptola, Lipovljana i Osijeka, Matice slovačke iz Jakšića, KUD-ova iz Grabarja i Jakšića i Zavičajne zajednice Rama iz Pleternice.

U kulturnom programu su nastupili mješovita i muška pjevačka skupina iz Bjeliševca, te mješovita pjevačka skupina Češke besede Osijek.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska