Nedjelja, 05 Ožujak 2017 10:23

Od 97 uzoraka šampion kulenove seke Nikola Barišić iz Valpova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

3. FESTIVAL KULENOVE SEKE NAJVEĆE HRVATSKO I MEĐUNARODNO NATJECANJE PROIZVOĐAČA ČETIRI DRŽAVE -

VELIKA - Već 3. Festival kulenove seke, i do sada najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatije mesne delicije kulenove seke, postaje i međunarodno natjecanje jer su se natjecali proizvođači iz 4 države. Postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, ukupno 97 kulenovih seka, od kojih 9 iz Vojvodine, 5 iz Mađarske, 2 iz BiH, te 81 uzorak iz svih pet slavonskih, Bjelovarko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije. Zaista veliku etno i gastro manifestaciju, otvorio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, čestitajući svima koji su došli na natjecanje i organizatoru, tjedniku Kronika požeško-slavonska: - Kako je općina Velika kupila nogometni stadion, iduće godine ovako velika manifestacija mogla bi se održati na stadionu i to na terenu, na otvorenom – predložio je župan Tomašević.

- Ponosan sam i zadovoljan trećim izdanjem Festivala kulenove seke. Već prošle godine, iako nismo imali to saznanje, bili smo najveća manifestaciju koju slavi kulenovu seku u Hrvatskoj. Tada smo imali 74 uzorka. Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do Slavonije i vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi. Ove godine posebno smo zadovoljni jer uz ukupno 97 uzoraka iz 8 hrvatskih županija i 4 države imamo i međunarodni karakter - rekao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. - Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja.

Ocjenjivačka komisija pod vodstvom dipl. inž. prehrambene tehnologije Ferdinanda Trohe, zamjenika župana Požeško-slavonske županije, i zlatnog kulenara Vjenceslava Hruške, zaista je imala težak posao pred sobom, no 450 posjetitelja u Vatrogasnom domu u Velikoj pozdravilo je šampiona ovogodišnjeg festivala kulenove seke, Nikolu Barišića iz Valpova, već proslavljenog proizvođača suhomesnatih delicija. Odmah iza njega plasirale su se kulenove seke koje su zaslužile Veliku zlatnu plaketu, Stanka Raguža iz Velike, Ivana Aračića iz Gradca, Slađana Novosela iz Gata i Ivana Radičevića iz Vidovaca. Zlatnim plaketama okitilo se još 29 kulenovih seka, od kojih su bili uzorci iz Mađarske, Bačkog Petrovca iz Vojvodine, Nove Gradiške, Narda, Kaptola, Pleternice, Okučana, Badljevine,Požege, Lužana, Piškorevaca, Velike Kopanice, Osijeka, ali i otoka Krka.

Srebrne plakete zaslužilo je 37 kulenovih seka, a brončane 26 uzoraka, dok je po ocjeni posjetitelja u dvorani najbolju kulenovu seku proizveo je Branko Bešlić iz Batrine. Plakete i nagrade sponzora najboljima su uručili požeški gradonačelnik Vedran Neferović, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, predsjednice vijeća, Antonija Pavlović iz Velike i Josipa Miličević iz Kutjeva.

- Pripremili smo i bogat zabavni program. Ovdje je večeras devet kulturno-umjetničkih društava i sedam različitih grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a ovdje su nastupili ne samo s kulenovom sekom koju su donijeli na natjecanje već su uredili i svoj stol u tradicijskom stilu, a priredili su i djevojke za natjecanje za izbor ljepotice festivala. U zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupili su Tamburaški sastav Poljadija iz Grabarja, TS Sanjari iz Kutjeva, Ženski tamburaški sastav Bećaruše, Ženska pjevačka skupina Golubice iz Batrine, KUD Bektež Mješovita pjevačka skupina, te posebna atrakcija koja je cijelu dvoranu dignula na noge, Slavonski trubači – istakao je je urednik kronike Vladimir Protić.

Nagradu za najbolje uređen stol u nekom od običaja iz baštine, ili što bi rekli „po starinski“ dobili su KUD Rama Pleternica i Grupa ljubitelja baštine iz Drškovaca i Novog sela, obitelji Begović i Biljanić, koji su na svom stolu postavili i pečenog odojka na ražnju.

Ovogodišnja ljepotica festivala članica je KUD-a Orljava iz Pleternice Marinela Petković, prva pratilja je Mihaela Filipović iz ZD KUD Rama Pleternica, a druga pratilja je Marijana Jozić, članica Ženske pjevačke skupine Golubice iz Batrine. Kako bi sve ostalo u pravom tonu, ljepotica ovog festivala na glavi je ponijela heklanu krunu, ručni rad Gordane Malbašić. Lente i vrijedne nagrade organizatora djevojkama su uručili načelnik općine Velika, Vlado Boban i poznati vinar Ivo Enjingi. Ove godine izabrana je i ljepotica u odjeći s etno detaljima a titula je pripala Jeleni Potnar iz Požege.

Ovako velika i uspješna manifestacija slijedeće godine ima svoj nastavak, ali kako su svi najavili u većem prostoru Sportske dvorane, kao cjelodnevna priredba i smotra proizvođača mesnih delicija, koja treba kao već dokazani brend postati i turistička destinacija.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja/Tena Protić