Petak, 03 Ožujak 2017 14:21

12. Kup ugostitelja „Sv. Grgur 2017“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SUDJELUJE 40 UČENIKA IZ ŠEST ŠKOLA -

POŽEGA - Svečanim otvorenjem u Domu obrtnika Požega započeo je 12. Kup ugostitelja „Sv. Grgur 2017“, u organizaciji Obrtničke škole Požega, Obrtničke komore Požeško-slavonske i IMG 3081Udruženja obrtnika Požega, Pakraca i Lipika te uz pokroviteljstvo grada Požega i Požeško-slavonske županije.

Ove godine na natjecanju sudjeluje oko 40 učenika iz šest škola iz četiri županije sa svojih 13 mentora, Obrtnička škola Požega, Virovitica, Županja, Osijek, Đakovo i Zagreb. Učenici su se natjecali u sedam kategorija - flambiranje slanih jela, flambiranje slatkih jela, pripremanje kratkih mješavina u barskoj čaši, pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču, pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču, pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom te sljubljivanje vina uz izrađene flambirane uratke.

Na svečanom otvorenju natjecanja sve sudionike pozdravili su Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole, Mile Golić, predsjednik Udruženja obrtnika Požega, Anto Bilobrk, predsjednik Županijske obrtničke komore i Željko Obradović izaslanik požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

IMG 3040- Ugostiteljstvo je nezaobilazna karika turizma i ukupnog gospodarskog rasta, tako i poljoprivrede i prerade hrane te će zato danas naši učenici koristiti vrhunske domaće proizvode. Kako bismo postigli visoke kvalitete proizvoda i usluga moramo imati kvalitetan, školovan i stručan kadar jer čovjek je jamac kvalitete. Danas promoviramo ugostiteljska zanimanja i zanimanja vezana za proizvodnju i preradu hranu. Nadam se da će budućim naraštajima današnje natjecanje pomoći u izboru upisa u obrtnička i strukova zanimanja – rekao je Anto Bilobrk.

Ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder objasnila nam je s kojim ciljem su započeli organizaciju Kupa ugostitelja. - Organizaciju Kupa ugostitelja Sv. Grgur započeli smo prije 12 godina s ciljem promoviranja specifičnih zvanja u ugostiteljskoj struci, dakle pripremanje hrane i pića pred gostom. Prigotovljavanje jela pred gostom to je najviša razina koje ugostiteljstvo poznaje. Budući da taj način posluživanja i pripremanja hrane i pića nije uobičajen osim u hotelima i restoranima visokih kategorija, mi smo htjeli tu vještinu pripremanja hrane i pića proširiti u bazi u školama gdje se obrazuju ugostiteljski radnici, a kako bi se dobilo na kvaliteti bila nam je potrebna publika. Jer za razliku od klasičnog pripremanja hrane u zatvorenom prostoru IMG 3034takozvanom „office-u“ gdje sam radnik bio to konobar ili kuhar koji dobije svoju namirnicu koju pripremi i iznese na degustaciju to je druga priča, jer tu nema nikakve treme, nema publike, nema javnog nastupa. Međutim kada se dođe u restoran visoke kategorije kada dođe gost, dolazi i trema, zato da bi se to moglo odraditi bez treme da bi se ta spontanost vidjela na djelu mi smo počeli recimo to jednim sportskim rječnikom trenirati u našim školskim praktikumima, a prezentirati razine koje smo dostigli možemo samo na ovakvom javnom nastupu, gdje učenici odmjeruju snage pred publikom, pred mentorima i stručnom žiriju – rekla je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi Iva Šnajder.

Tekst: A. Protić Foto: T. Protić