Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 09:07

Obilježili 85 godina od osnivanja DVD Čaglin

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA DVD ČAGLIN DONIJELA NOVO RUKOVODSTVO -

ČAGLIN – DVD Čaglin je središnje vatrogasno društvo općine Čaglin, koje ima 54 člana, od kojih 24 operativna člana koji imaju i liječnička uvjerenja te mogu ići na intervencije. Društvo broji i 16 pripadnika vatrogasne mladeži i 13 pripadnika vatrogasnog podmlatka. IMG 9964Društvo trenutno nema svoj Vatrogasni dom koji je zbog dotrajalosti srušen, a na njegovu mjestu planira se graditi novi vatrogasni dom, no zato u vatrogasnom spremištu imaju od prošle godine i tehničko vozilo za spašavanje u prometu i u akcidentima koje su dobili iz donacije Vlade pokrajine Tirol.

U svom izvješću dosadašnji predsjednik Zdenko Šipec, zahvalio se načelniku općine i Općinskom vijeću koji su imali razumijevanje za financijske potrebe i u potpunosti ih realizirali. Glavni problem koji ističu čaglinski vatrogasci, je odlazak stanovništva u potrazi za poslom, a tako i sve više članova vatrogasnog društva.

Podršku u radu društva i vatrogastvu dali su zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik općine Dalibor Bardač, predsjednik VZŽ Željko Petrović, predsjednik VZ Požeštine Zvonko Jurić, ravnateljica Doma za starije Rada Matoš i preko 20 predsjednika i zapovjednika DVD s područja Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije.

Zapovjednik Drago Skeleđija je iznio da su prošle godine djelovali samo na jednom požaru na otvorenom prostoru i požaru vozila, no zato nije nedostajalo intervencija u spašavanju od vode i poplava. Tako su spašavali životinje iz vode, otklanjali prepreke s prometnica nakon nevremena, pravili zečje nasipe za spašavanje iz poplave, ispumpavali vodu iz poplavljenih podruma i bunara ukupno 50-tak intervencija.

IMG 9985Kako je završio jedno mandatno razdoblje koje su dugo godina vodili i vukli jedni članovi, za novo razdoblje izabrani su i mlađi ljudi, tako je za predsjednika DVD izabran Tomislav Sarajlić, a njegovog zamjenika Stjepan Bardač, te za tajnika Senad Šišić. 

Diplome i vatrogasne spomenice za 40. godina rada u društvu dobili su Mirko Hrčka, Valentin Pečurlić i Zvonko Gajić, a za 20 godina rada spomenice su dobili Tomislav Pajeska, Dražen Bardač, Mario Švajda. Diplome i vatrogasne brončane medalje dobili su Dinko Lukas i Drago Skeleđija, a diplomu i brončanu plamenicu dobili su Tomislav Sarajlić i Senad Šišić.

DVD Čaglin osnovano je 1932 godine, pa su obilježili i tu obljetnicu, no bez proslave, koja će svakako biti za 90. godišnjicu, kada budu mogli slaviti u svom vatrogasnom domu. Da bi se prisjetili 85. godišnjice izradili su pano sa fotografijama svih članova društva.

Tekst/foto: Vladimir Protić