Srijeda, 22 Veljača 2017 15:01

Priopćenje za javnost DVD-a Pleternica o gašenju požara obiteljske kuće u Kuzmici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Obraćam se svima zbog određenih nedoumica koje se javljaju čitajući pojedine medijske napise, a vezano za požar obiteljske kuće u Kuzmici 18.02.2017. godine.

Vatrogasci DVD Pleternica i JVP PSŽ su nakon uzbunjivanja u vrlo kratkom vremenu (2-3 minute) izišli s dva vatrogasna vozila (navalno i autocisterna). Došavši na mjesto događaja, uvidjeli su da zbog veličine požara treba prvo procijeniti situaciju i utvrditi odakle i na koji način gasiti. Za to je potrebno određeno vrijeme, a takav postupak je propisan taktičkim pristupom zbog opasnosti za same vatrogasce.

Odmah se počelo s gašenjem sa snagama koje su pristigle (12 vatrogasaca), ali zbog veličine požara utvrđena je potreba za dodatnim snagama te su uzbunjeni DVD Jakšić i JVP Požega sa još četiri vozila i 20-ak vatrogasaca. U međuvremenu je došlo i treće vozilo DVD-a Pleternica, ali u stvari sve je to bilo pomalo uzaludno jer ovakav požar nije moguće vrlo brzo ugasiti što zbog građevinskog materijala koji je gorio, ali i situacije u kojoj je zatečen tako da nije bilo moguće ništa spasiti.

Svaki vatrogasac zna da požari imaju četiri faze tj. fazu nastanka, fazu razvoja, razbuktalu fazu i fazu gašenja. U ovom slučaju vatrogasci su pozvani u toj trećoj fazi gdje je osnovni zadatak štititi ono što još nije zahvaćeno požarom i paralelno gasiti postojeći požar. Unatoč velikoj opasnosti od urušavanja građevine, vatrogasci su pokušali ući u objekt unutarnjom navalom, izlažući svoje živote opasnosti od ozljeda, ali to nije bilo moguće.

Postoje propisani postupci u vatrogasnoj službi koji se mora pridržavati, tako da izjave pojedinih očevidaca koji se ne razumiju dovoljno u vatrogasnu službu dolazi do krivih zaključaka. Sve navode o neispravnoj opremi čvrsto odbacujemo, spomenuta pumpa kao i sva vatrogasna oprema koja je bila s nama je u potpunosti ispravna, a to najbolje znaju i vatrogasci koji su bili na terenu.

Ali sada dolazimo do nečega što bi bilo daleko bolje u ovakvim situacijama. Nitko se nije zapitao zašto je došlo do ovako velikog požara i na kraju ovako velike štete i upravo ovaj događaj je mogao poslužiti kako primjer kako se ne smije postupiti ako nešto postane sumnjivo. Dakle, izbjegavanjem pozivanja vatrogasaca dođe do ovakvih tragedija, zato svi koji se nađu u sličnim situacijama neka odmah pozovu vatrogasce jer time spašavaju sebe i svoju imovinu, ali i vatrogascima olakšavaju posao.

Nama je izuzetno žao što se sve ovako dogodilo i suosjećamo s vlasnikom, ali pokušali smo zaista sve što smo mogli. Zato se ne ustručavajte zvati vatrogasce ako posumnjate na nešto, a medije molim da ukazuju na načine kako ispraviti ovakve situacije i uključe i vatrogasce da kažu svoje kada se ovakvo nešto dogodi (što su neki i učinili) - stoji u priopćenju Upravnog odbora DVD Pleternica.