Srijeda, 22 Veljača 2017 11:48

Obukli ružičaste majice u znak protesta protiv vršnjačkog nasilja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ JULIJA KEMPFA OBILJEŽILA DAN RUŽIČASTIH MAJICA -

POŽEGA – Učenici i učitelji OŠ Julija Kempfa obukli su u školi ružičaste majice te se tako pridružili obilježavanju, koje se provodi u cijelom svijetu, kao znak protesta protiv vršnjačkog nasilja. Prošli tjedan je i Hrvatski sabor posljednju srijedu u veljači proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja i Danom ružičastih majica. IMG 9448Učenici Kempfove škole osmislili su niz događanja i radionica kako bi istakli i svoj doprinos u prevenciji i borbi protiv ove vrste nasilja među djecom i mladima, a osim što su svi obukli ružičaste majice pjevali su i službenu pjesmu „Život nije siv“.

- Današnjim radionicama ujedno obilježavamo i tjedan psihologije, koji se po 10. puta održava u cijeloj Hrvatskoj. Tema vršnjačkog nasilja danas je na žalost prisutna i u školama i izvan škola, a ovom inicijativom mi želimo povećati svijest javnosti. Potrebno je da naučimo djecu da na tu vrstu nasilja reagiraju, jer nisu svi žrtve, nisu svi zlostavljači, puno je njih, najviše promatrača. Zbog toga djecu treba naučiti da reagiraju – istakla je školska psihologinja Silvija Crnković, koja je objasnila kako se došlo do obilježavanja dana ružičastih majica. Jedan dječak je u znak podrške svojoj bolesnoj majci u školu dolazio u ružičastoj majici. Zbog toga su ga neki učenici zadirkivali i izrugivali mu se, a njegovi školski kolege su nakon toga svi počeli nositi ružičaste majice i na taj način mu dali podršku, koja se kasnije podigla na jednu međunarodnu razinu.

IMG 9452Učenica Marija Capek iz 6.c razreda nije u svom razredu zamijetila da ima vršnjačkog nasilja. – U školi također nisam primijetila, ali sam sigurna da ima nekih oblika vršnjačkog nasilja, od fizičkog, psihičkog i drugog nasilja. Ja bih da uočim nasilje na nekome od učenika svakako rekla nekome od starijih osoba u školi ili nekom prolazniku na ulici.

- Mi već drugu godinu organiziramo obilježavanja Dana ružičastih majica i jedan smo od najaktivnijih razreda u školi. Osim nasilja ima tu uvijek među učenicima i sitnijih problema s kojima se mi stalno borimo. Djeca najlakše osjete što je to nasilje kad ih stavimo u ulogu zlostavljača ili žrtve, na našim radionicama i igrama zajedništva. Kroz igre smo savladavali neke od oblike ponašanja, ali i agresivnog ponašanja, pa su djeca mogla vidjeti negativne primjere zlostavljačkog ponašanja u svojoj sredini. Imali smo i radionicu na kojoj su isticali svoje vrijednosti, u cilju izgrađivanja samopoštovanja, te nošenja s raznim situacijama u životu. Kako riješiti problem u početku dok ne dođe do agresivnog ponašanja, vježbali smo obilježavajući Dan ružičastih majica – istakla je Ivana Jukić Matijević, učiteljica 3. a razreda.

Tekst/foto: Vladimir Protić