Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 14:23

Edukacija i skupština u susret 50. godišnjice udruge

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA “STJEPAN KOYDL” IZ POŽEGE ODRŽALA GODIŠNJU SKUPŠTINU -

POŽEGA - Proteklog vikenda održana je godišnja Skupština Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“. Osim izbora radnog predsjedništva, iznesena su izvješća o radu i predstavljeni planovi za nadolazeće razdoblje. Na početku skupštine vinogradare je pozdravio gradonačelnik Vedran Neferović.

- Čestitam vam na svemu onome što radite tijekom godine i vjerujem da ćete uspjeti pronaći način kako odstraniti štetnike s ovoga područja i sačuvati vinograde kako bi Požega i njezino vinogorje i dalje imalo svoje vinare i vinsku tradiciju. Imate svoju dugogodišnju tradiciju djelovanja i prepoznatljivost, no još uvijek nemate svoj dom. Obećao sam vam, i pri tome ostajem, da će Udruga imati ne samo svoje prostorije nego će biti sastavni dio turističke priče u gradu Požegi. Trenutno razmatramo mogućnost stavljanja u funkciju „Kuće Kraljević“ koja bi nakon preuređenja mogla zadovoljiti sve vaše potrebe – poručio je gradonačelnik Neferović.

Rad skupštine pozdravi je i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, čestitao je na jubileju te od vinogradara zatražio da ozbiljno shvate opasnost pojave fitoplazme, opake bolesti trsa koja je zahvatila neke dijelove Hrvatske.
Prije početka skupštine članovi udruge su imali stručno predavanje na kojem je o zaštiti vinograda govorio Petra Živković, predstavnik tvrtke Bayer, te Đurđica Kšenek, savjetnik u Savjetodavnoj službi požeške županije, a tema je bila o pojavi i zaštiti od bolesti čokota fitoplazme i prenosniku Američkom cvrčku.

Predsjednik Udruge Tomislav Didović iznio je izvješće o radu za prošlu godinu u kojemu je istaknuo kako je rad nastavljen unatoč financijskim poteškoćama i problemima oko nedostatka radnog prostora. Unatoč svemu, Udruga je u 2016. godini aktivno sudjelovala u manifestacijama o značaja za grad na kojima je bila sudionik ili suorganizator kao što su projekt „Zeleno-plavo" i Vincelovo, Aurea fest te brojne druge.

Udruga je počela s radom u veljači 1967. godine. O tome je govorio Ivica Ajanović, tajnik udruge. Osnovali su je vinogradari Josip Zaneti i Mileta Dobrosavljević a brojala je 28 članova. Tada je kod članova evidentirano oko 25 vagona vina. Krajem sedamdesetih godina članstvo je naraslo na sedamdesetak, a prodavali su preko 30 vagona vina. Potom se rad uglavnom svodi na kooperaciju s Kombinatom Kutjevo. Dobrovoljnim radom 1983. godine uređuju vlastiti podrum bez kojeg ostaju prije dvije godine. Udruga je u proteklih 50 godina značajno utjecala na širenje vinske kulture u požeškom kraju, istakao je tajnik Ajanović.

U 2017. godini Udruga će raditi na projektu revitalizacije vinogorja te na inicijativi da vinogorje vrate u kategoriju tzv. „zaštićenog krajobraza“. Udruga „Stjepan Koydl“ u 2017. godini obilježit će i 50. godišnjicu svoga osnutka.