Nedjelja, 19 Veljača 2017 10:54

Društvo odlučilo da zbog nedostatka kadrova rukovodstvo ostane isto

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

86. REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA DVD BEKTEŽ -

BEKTEŽ – Dobrovoljno vatrogasno društvo Bektež, jedno je od aktivnijih društava na području vatrogasnog centra Kutjevo i na području Požeštine, no sve više se kao i ostala manja, seoska društva suočava s činjenicom da im nedostaje ljudstva. To je posebno vidljivo posljednjih tri, četiri godine, kada najveći broj mladih ljudi, koji upravo čine onaj operativni dio svakog DVD-a odlazi u inozemstvo, trajno se iseljavaju. To je bio i razlog, zašto su unatoč nastojanju da se pomladi rukovodstvo DVD Bektež, morali donijeti odluku da društvo i dalje vodi ekipa koja ga je vodila i prethodnih nekoliko mandata. Tako je za predsjednika ponovno potvrđen Mato Ramić, koji također sezonski odlazi na rad u Njemačku, za tajnika Vinko Mandić, a za zapovjednika Josip Galić.

Društvo je u svom izvješću istaklo da su ostvarili sve planove sa iznosom od 56 tisuća kuna u svom proračunu, da su bili štedljivi jer im je nešto novca i ostalo za ovu godinu, kada planiraju neke investicije na vatrogasnom spremištu, a i sve teže se dolazi do sredstava iz lokalne i regionalne samouprave koja financira dobrovoljno vatrogastvo. Suradnja s gradom Kutjevom i gradonačelnikom Josipom Budimirom je dobra i sve zacrtane planove su ostvarili, uz pomoć grada Kutjeva planiraju riješiti problem ulaznih vrata na spremištu i problem grijanja, jer sada kada su veliki minusi u cisterni ne mogu imati vodu, pa im to priječi brzu intervenciju na požarima u zimskom periodu.

- Vi ste temelj razvoja ovog mjesta, a nesebično svi ulažete sebe i svoje vrijeme i sredstva u rad i razvoj ovog društva. Uvijek smo se trudili da osiguramo dovoljno sredstava ovom DVD-u za normalan rad, a tako će biti i ubuduće – istakao je gradonačelnik Budimir zadovoljan radom ovog društva.

- Sada dolazimo do onog problema, da imamo i vozila i potrebna tehnička sredstva, ali će nam se javljati sve više problem nedostatka ljudi, nedostatka ljudi u samom naselju. No, od dobrovoljstva ne smijemo odustati, dobrovoljstvo i kod nas ima perspektivu, jer tako je i u uređenim europskim zemljama, pa i mi to moramo poticati. U tom smjeru će ići poticaj i pomoć DVD-ima na području Požeško-slavonske županije – istakao je zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović.

Ispred Kutjevo skup je pozdravio zapovjednik Marko Ašenbrener, koji je istakao da je ovo jedno od rijetkih društava koje na vatrogasnim natjecanjima ima čak 4 ekipe mladih, 2 ekipe djece i 2 ekipe vatrogasne mladeži, što je svakako bogatstvo ovog društva i to treba poticati i pomoći da odlaze, kao i do sada i na regionalna i državna natjecanja.

Zaslužnim i istaknutim članovima društva uručena su priznanja ispred društva, a za 40 godina rada priznanje su dobili Ivan Franjetić, Vinko Mandić, Mato Ramić i Zlatko Marjanović. Za 20 godina priznanje su dobili Ivan Vardić, Marko Mandić i Marijan Gašparac, a donedavni vrlo aktivni član, Krešo Galić, proglašen je počasnim članom, pošto je trajno odselio u Osijek zbog posla.

Svečanu večeru kao i uvijek do sada priredile su supruge vatrogasaca, na što su im oni opet javno zahvalili, a posebno istakli preko 20 vrsta kolača koje su ispekle za ovu svečanost.

Tekst/foto: Vladimir Protić