Nedjelja, 12 Veljača 2017 12:30

Jahači obišli sva naselja od Tekića do Rajsavca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRUGO POKLADNO JAHANJE U OPĆINI JAKŠIĆ

JAKŠIĆ - Po drugi puta kao obnova nekadašnjih običaja, na području općine Jakšić održano je pokladno jahanje. Okupilo se dvadesetak jahača, od kojih i šest djevojaka na konjima, uz tri zaprege i krenulo od prve točke iz Tekića.

- Prošle godine smo preko noći, da tako kažem organizirali pokladno jahanje u našem kraju, a sada smo to podigli malo na višu razinu. Krećemo ovdje iz Tekića od obitelji Pus, idemo preko Bertelovaca, gdje također imamo postaju, pa kroz Jakšić, prvo kod kuće načelnika općine Ivice Kovačevića, pa kod obitelji Pečur, a zatim nastavljamo kroz Radnovac gdje je postaja kod obitelji Jaroš, a završavamo u selu Rajsavcu, gdje su svi mještani u mjesnom domu priredili završnu gozbu, za sve jahače i goste – rekao je Dario Pažin, predsjednik HKUD Jakšić, koje je jedan od organizatora pokladnog jahanja, uz Konjički klub ValisAurea i pokroviteljstvo općine Jakšić.

- Prošle je godine krenula ideja od Konjogojske udruge i njihovog potpredsjednika Maria Kube iz Jakšića da probamo organizirati s KUD-om. Bilo je to sve spontano, no pokazalo se dobro i velika zainteresiranost ljudi. Ove godine smo to proširili na viši nivo da bude općinska organizacija. Općina podržava zbog toga što smo desetljećima gledali nestanak konja iz Slavonije, a ovo je samo jedan povratak tih konja. Entuzijasti i oni koji vole konje, imaju ljubav za te konje, tako da sada veći Jakšiću imamo nekoliko obitelji koje imaju konje – kaže načelnik Ivica Kovačević, koji razmišlja i sam da krene sa uzgojem jednog para konja. Općina razmišlja da konjogojce pomogne organizacijski i financijski, da ne odustanu, jer uzgoj konja nije jeftin, i te ljude drži samo ljubav prema konjima, kao plemenitim životinjama. Manifestaciju su već i sad proširili na šest naselja, a u budućnosti će pokriti sva naselja općine Jakšić.

Tekst/foto: Vladimir Protić