Nedjelja, 12 Veljača 2017 12:09

Ante Adžić i dalje predsjednik DVD-a Velika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

123. IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA DVD VELIKA -

VELIKA - Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika po 123. puta održalo je godišnju skupštinu, a ova je bila izborna pa je izabrano čelništvo društva. U 2016. godini operativni članovi DVD-a su prošli obuke za zvanja i klase: vatrogasac (8 članova), vatrogasac I. klase (6),vatrogasni dočasnik (3) i vatrogasni časnik I. klase (1), a članovi su odradili specijalnosti za bolničara (8 članova društva),dišni aparati (5), tehničke intervencije (5), te akcidente (1).
Danas DVD Velika od 112 članova ima 38 operativnih,17 izvršujućih, 7 pričuvnih,6 počasnih članova, te 44 pripadnika mladeži. Od intervencija u protekloj godini bilježe 33 vatrogasne intervencije i 76 ostalih događanja, od prijevoza vode, otvaranja stana i dr., a i kompletirana je osobna i zaštitna oprema za 23 vatrogasaca, a skupna oprema se nabavlja sustavno i planski.

- Nastavljamo suradnju s TZ Velike i udrugama na području naše općine kao napr. u organizaciji proslave Vincelova te manifestacije Najduži stol u Hrvata, i s KUD „Ivan Goran Kovačić“ pri manifestaciji Čuvajmo običaje zavičaja, s Moto klubom kod osiguranja moto kros utrka na Poljanicama, zatim veličke planinare pomažemo pri pohodu na Anđinu baraku i Veličkog cenera, s Udrugom dragovoljaca sudjelujemo u obilježavanju pada Vukovara paljenjem svijeća, zatim Boćarskom klubu smo pomogli u smještaju natjecatelja na turniru, osiguranje manifestacije Ljeto pod zvijezdama u organizaciji JU Park prirode Papuk na Starom gradu - rekla je u izvješću o radu tajnica DVD Velika Zorica Adžić te dodaje da je u 2016. god. odrađeno više vatrogasnih vježbi, od kojih je naglasila združenu vježbu VZ Požeštine u Kaptolu, te združenu vježbu VC Velika u Biškupcima, kao i niz vježbi DVD-a kao što su vježbe s tehničkim alatima, vježbe s dišnim aparatima i sl.

Protekle godine DVD Velika je nabavio i zapovjedno vozilo marke Nissan, a redovno financiranje od strane općine Velika Vatrogasnom centru Velika je omogućilo nesmetan rad i aktivnosti. Ponosni su na formiranje tima predavača koji čine školovani vatrogasni kadar i visokoobrazovani vatrogasni časnici, sve mahom članovi veličkog DVD-a koji su održali obuku za zvanje vatrogasac, vatrogasac 1.klase i vatrogasni dočasnik.

Predsjednik DVD Velika Ante Adžić najavio je novi program rada i financijski plan kojim je predviđen nastavak plodnog rada, a oni su domaćini Susreta povelje zeleno-plavog prijateljstva ovog proljeća i jeseni u sklopu koje 20 godina surađuju vatrogasci više mjesta za kontinentalnog i jadranskog dijela naše zemlje. Ante Adžić ponovo je izabran za predsjednika, Mijo Dalić za zamjenika, Zorica Adžić za tajnicu,Dejan Matijević za zapovjednika, te Marko Šostić za zamjenika, a izabrani su Upravni i Nadzorni odbor.

- Županija je osigurala sredstva za sve obljetnice u 2015. i 2016. godini, a dobrovoljno vatrogastvo ima perspektivu jer se uključuje dosta mladih što treba sačuvati unatoč odlasku iz ovog kraja - kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović. Rad skupštine pozdravili su Slavko Marinac,načelnik područnog ureda Uprave za spašavanje Požega, zatim Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik, Zvonko Jurić, predsjednik VZ Požeštine i Tomislav Stokić,zapovjednik VZ Pakrac-Lipik.

- Ovo društvo zajedničkim radom postiže zavidne rezultate, a pred vatrogascima je velika odgovornost i obaveza- istakao je pozdravljajući rad DVD-a načelnik općine Velika Vlado Boban.

Dodijeljena su brojna vatrogasna priznanja za 10, 20 i 30 godina rada u vatrogastvu, zatim uvjerenja o završenoj obuci. Za 30 godina priznanje je dobio Josip Šostić Čombe, za 20 godina Zorica Adžić, Josip Kovačević, Matej Bošnjaković, Marko Šostić, Josip Štiglić i Drago Štokić.

Posebne zahvalnice dobili su načelnik općine Vlado Boban i Dražen Krstanović, urednik portala pozega.eu za plodnu suradnju i uključivanje u akcije DVD-a, te počasni član Đuro Karlo Šurbek.

Kroz druženje sudionika skupa nastupila je zabavna grupa „Prestige“ pod vodstvom Ivana Šalata.

Tekst/foto: Vanja Protić