Srijeda, 08 Veljača 2017 12:41

198 škola s 9000 djece obilježilo Dan sigurnijeg interneta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN SIGURNOG INTERNETA -

U hrvatskim školama je edukativnim radionicama jučer obilježen globalni Dan sigurnijeg interneta kojeg već treću godinu zaredom provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft. U edukativnim aktivnostima Online kvizkoje su činila predavanja, online kvizovi, radionice te gostovanja policijskih inspektora sudjelovalo je čak 198 škola s ukupno 9000 učenika i prosječno oko 50 učenika po svakoj školi, što je 90% više škola od prošle godine kada ih je sudjelovalo 104 sa 6000 učenika.

Tijekom predavanja predstavljene su dobre i loše strane interneta te je naglašeno da su djeca, posebice na društvenim mrežama, sve više izložena kontaktu sa strancima pa je stoga nužno poticati češću i kvalitetniju komunikaciju s djecom. Tjedan dana prije, organizirana su pripremna predavanja za učitelje putem Skype for Business. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj čak 30% djece u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook, iako ga ne bi smjeli koristiti prije 13. godine. «Kao sudionici virtualnog svijeta učenici najčešće nisu svjesni opasnosti na internetu i njihovih posljedica u svakodnevnom životu. Iza maske anonimnosti učenici najčešće ne poštuju druge korisnike interneta što rezultira porastom cyber bullyinga među mladima, te također ne štite svoju privatnost, reputaciju i svoje osobne podatke. Radionicama i predavanjima na Dan sigurnijeg interneta nastoji se povući paralela OsDD Interakcija ucenici predavanje PU zagrebackeizmeđu stvarnog i virtualnog svijeta te osvijestiti stvarnost problema», rekla je Carla Astrid Gajšak, učiteljica informatike iz Zagreba.

Djeca su ispunjavala i online kviz u kojem mogu provjeriti svoje znanje o digitalnoj sigurnosti kroz pitanja o pravilnim postupcima u slučaju primitka sumnjivog sadržaja, te o tome kako prepoznati viruse, kako zaštiti osobne podatke i lozinke te što je to neprimjereno ponašanje na internetu i kako ga se može prijaviti.

Uz Skype predavanja, škole su na lokacijama održale i dva tipa radionica. U radionici «Igre prije interneta» djeca su trebala istraživati o „starim“ igrama (npr. gume, žmirke, država-grad-selo, Monopoly, Čovječe ne ljuti se) te opisati kako su se one igrale i kako su, u vrijeme prije mobitela i računala, djeca provodila svoje slobodno vrijeme. Ovom radionicom se željelo djeci objasniti da su se igre većinom igrale izvan kuće i licem u lice te ih potaknuti na takav način igre u budućnosti. U radionici «Kreativnost u rukama» djeca su imala priliku nešto kreativno izraditi gledajući određeni YouTube video (sašiti dvije tkanine, izraditi određeni ukras od papira/kartona i sl.). Gledajući svoja kreativna djela, djeca su poslije s učiteljem razgovarala o tome na koje sve OsDragutina Domjanica radionica 3načine mogu biti kreativni uz pomoć interneta, ali i o opasnostima koje se kriju u pozadini. «Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta potičemo učenike na kritičko promišljanje o informacijama koje su im dostupne putem interneta, upućujemo ih na kreativno stvaranje digitalnih sadržaja i zaštitu autorskog djela razvijajući digitalne kompetencije učenika», rekla je Zrinka Radanović, učiteljica u osnovnoj školi u Osijeku.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska/Nina Šmigmator