Utorak, 07 Veljača 2017 12:59

Bolest sigurno dolazi, a lijek je jedino krčenje zaraženih trsova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA VINO-KAP KAPTOL SE UPOZNALA S NADOLAZEĆOM BOLESTI ZLATNE ŽUTICE U VINOGRADIMA -

PRAVILNOM PREVENTIVOM I DJELOVANJEM ŠTETE MOGU BITI MINIMALNE ILI POTPUNE AKO IZOSTANE ORGANIZIRANA I SVEUKUPNA ZAŠTITA

KAPTOL - Kaptolačka Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap, uvijek u zimskim mjesecima organizira razne edukacije i radionice za svoje članove, dok vegetacija u vinogradima i voćnjacima miruje. IMG 8566Na taj način se upoznaju s novim agrotehnikama i novim sredstvima za zaštitu, a ove godine ih je o tome informirao inž. agronomije Petar Živković, predstavnik tvrtke Bayer. 

Kako je ovih dana, nadolazeća bolest zlatne žutice, koja već pustoši vinograde u Europi, a kod nas se na stotine hektara vinograda u Istri i sjeverozapadnoj Hrvatskoj već krči zbog uznapredovale bolesti, kaplolački vinogradari dobili su i tu informaciju. Đurđica Kšenek iz savjetodavne službe kroz video predavanje iznijela im je cijelo predavanje dr. sc. Željko Budiščak iz Zavoda za zaštitu bilja, preko kojega su kaptolački vinogradari dobili puno saznanje o veličini ove bolesti, za koju još za sada nema lijeka, a jedina mjera sprečavanje veće zaraze je odmah krčenje sa korijenom zaraženih trsova i njihovo spaljivanje.

IMG 8571Konstatacija Živkovića i Kšenek koju su uputili vinogradarima, je da nemamo iluzija da se bolest kod nas u Požeštini neće pojaviti, jer već ima naznaka o nekim zaraženim trsovima u Baranji i na najistočnijem dijelu hrvatskog vinogorja u Iloku. Bolest fitoplazme loze, koju vektorski prenosi američki cvrčak, zvana zlatna žutica, je bakterijska biljna bolest za koju trenutno nema lijeka, i prva mjera koja će se morati provesti u svim, ali doslovno svim vinogradima, je dva puta tretiranje insekticidom koji uništava američkog cvrčka. Smanjenjem njegove populacije smanjuje se mogućnost širenja bolesti, uz odmah iskorjenjivanje zaraženih trsova u međuvremenu, jer od zaraženog trsa vrlo brzo se u krugu prenosi i razvija bolest na zdravim loznim trsovima.

Veliki problem će biti ako netko od posjednika vinograda ne provede tu mjeru, a poseban problem činit će zapušteni vinogradi, koji će biti idealno stanište za razvoj američkog cvrčka i širenje bolesti fitoplazme. U IMG 8570cijelu akciju morat će se uključiti i lokalne zajednice, a mora se iznaći i način kako zakonski iskrčiti napuštene vinograde radi sprečavanja širenja zaraze.

Tekst/foto: Vladimir Protić