Subota, 04 Veljača 2017 14:43

Uz stručak mimoza prikupljali sredstva za borbu protiv raka maternice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽAVANJE „DANA MIMOZA“ DANA BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom borbe protiv raka i ove godine organizirao je javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“. Uz stručak mimoza i edukacijske materijale prikupljala su se sredstva za borbu protiv raka maternice i rad Lige za borbu protiv raka Požega. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području naše županije svake godine oboli deset do 20 žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. 

- Podići svjesnost o raku vrata maternice i mjerama za njegovo sprječavanja je cilj ove javnozdravstvene akcije. Rak maternice je jedan od karcinoma koji najbolje razumijemo, najviše znamo o njemu i načinu njegovog nastanka i u najboljoj smo mogućnosti da spriječimo njegovu pojavnost. Postoje mjere odgovornog spolnog ponašanja, mjere redovitih ginekoloških kontrola i uzimanja PAPA testa i kao najnovija mjera cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa HPV, koji je pouzdano i uzročnik ovog tumora - rekao je dr. Kristijan Matković, predsjednik Lige borbe protiv raka Požega.

- Rak vrata maternice trebao bi postati povijest, jer njega ne bi trebalo biti. Imamo učinkovite načine i sprječavanja i ranog otkrivanja i liječenja. Pozivamo stoga sve žene da na redovite ginekološke preglede, a i na besplatno cijepljenje protiv HPV-a koji uzrokuje rak vrata maternice. Pozivamo i sve roditelje da cijepe svoju djecu i na taj ih način zaštite, te će možda kroz nekoliko desetina godina naša djeca, unuci neće ni znati za rak vrata maternice! dodaje dr. med. Jasmina Kovačević, specijalista javnog zdravstva, voditeljica Službe za javno zdravstvo.

- Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije i Ligom borbe protiv raka djeluje kroz javnozdravstvene akcije s jednim ciljem – osvijestiti naše sugrađanke i sugrađane da se odazovu na preventivne preglede. To je od životne važnosti. Javnosti su poznati podaci da godišnje u Hrvatskoj od svih oblika raka oboli 21 tisuća ljudi a 14 tisuća umre. I kada govorimo upravo o raku vrata maternice doista ne bi trebala niti jedna žena umrijeti jer jednostavno postoje sve mjere kako bi se to spriječilo - ističe dr. vet. med. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Svojim svakodnevnim aktivnostima ali i ulaganjima Dom zdravlja Požeško-slavonske županije puno doprinosi upravo toj preventivi, koju svi naglašavaju, kao najvažniju u borbi protiv raka maternice. - Uredili smo ugodne prostore ambulante koji ženama osiguravaju intimu, u prošloj godini utrošili 900 tisuća kuna svojih sredstava na specijalizacije tri ginekologinje, koje se u budućnosti vraćaju u ambulante. Kroz našu patronažnu službu u suradnji s načelnicima i gradonačelnicima organizirali smo i prijevoz naših pacijentica na preglede. Liječnike imamo svaki dan, dva u prvoj smjeni, dva u drugoj, možete dogovoriti željene termine, nemojte propuštati redovite preglede. Brinite o svom zdravlju, a mi smo ovdje s javnim zdravstvom i svim ostalim službama kako bi u toj brizi na najbolji način pomogli, - poziva Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

I ove godine, istakla je članica Lige Ljubica Došen, cvjetovi mimoza u Požegu su došli po treći puta zahvaljujući obitelji Ine i Mihe Palamete, te obitelji Mire Kunčevića i Vlahe Barkidžije s otoka Šipana. Oni su iako je bilo i mraza na otocima uspjeli nabrati dovoljno mimoza da se u Požegi održi akcija „Dan mimoza“ s najljepšim mimozama do sada.

Tekst/foto: Vladimir Protić