Srijeda, 01 Veljača 2017 12:09

U Pleternici održan sastanak Sindikata hrvatski učitelja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRED LOKALNE IZBORE BI MOGLI IMATI SOCIJALNE PROSVJEDE -

PLETERNICA - Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem sa suradnicima posjetila je Pleternicu gdje se sastala sa sindikalnim povjerenicima i učiteljima. Razgovaralo se o aktualnim problemima učitelja s naglaskom na činjenicu kako uskoro ističu temeljni i granski kolektivni ugovori, a pregovori za nove kasne.

- Na žalost, 13.ožujka ističu i temeljni i granski kolektivni ugovor. U granskom kolektivnom ugovoru za osnovne škole ugovoren je 21 dodatak na plaću i može se dogoditi da nakon 13.ožujka svi zaposlenici ostanu bez tih dodataka tj. samo s 'golom' plaćom. To bi bio veliki gubitak za njih. Prosječna plaća učitelja sada se kreće oko 5000 kuna što je malo više od državnog prosjeka ali, gledajući plaće zaposlenika u sustavu mi smo na 19. mjestu od 19 promatranih djelatnosti. Znači, u odnosu na druge s visokom stručnom spremom, učitelji su u Hrvatskoj najpotplaćeniji – rekla je Sanja Šprem. Dodala je kako pregovori za nove ugovore kasnu pet mjeseci o čemu je bilo riječi na prošlotjednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

- Nažalost, one naznake kako će se u Hrvatskoj ulagati u obrazovanje, u prvih 100 dana Vlade nisu vidljive. Svi se sada pitaju što će biti nakon 13.ožujka i mislim da ćemo morati pokrenuti nekakve sindikalne aktivnosti. Sada obilazimo teren i upoznajemo članstvo sa svime ovime jer, ono je snaga IMG 3298sindikata. Da bi ljudi bili spremni za bilo kakvu sindikalnu aktivnost, moraju biti educirani. Mi ih na ovim skupovima educiramo po pitanju njihovih prava, govorimo o tome što će biti kad kolektivni ugovori isteknu i pripremamo ih na to da, ukoliko pregovori s Vladom ne uspiju, da pred lokalne izbore imamo socijalne prosvjede – dodala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat hrvatskih učitelja, istakla je Sanja Šprem, ima 25 713 članova i najveći je u RH. - Požeška županija je, što se tiče sindikalnih aktivnosti, bila malo uspavana, sporo je reagirala i nije bila na nivou kako smo očekivali. No, od rujna prošle godine kada smo se malo više povezali i krenuli s edukacijom, rezultati su puno bolji i očekujemo da požeška županija u nadolazećim aktivnostima bude reprezentativna – zaključila je Sanja Šprem.

Tekst/foto: V. Protić