Nedjelja, 29 Siječanj 2017 09:43

Vetovačko Vincelovo završna fešta ovog vinogradarskog obilježavanja u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. VINCELOVO U VETOVU U ORGANIZACIJI UDRUGE VINARA VETERI CASTRA -

VETOVO – Vetovačka Udruga vinogradara, vinara i voćara Veteri Castra i ove godine je bila završna svečanost obilježavanja ovog najvećeg vinogradarskog blagdana, koji simbolizira početak nove vinogradarske godine u Požeštini. Kako se ne bi isprepletali s brojnim proslavama vinogradara, tvrtki, udruga, lokalnih zajednica, Vetovčani su odredili da će svoju proslavu organizirati uvijek prvu subotu nakon blagdana sv. Vinka. Vetovčani su poznati i po tome što su ovih zadnjih godina njihove vincelovske fešte bile najveće u Požeštini, koje privuku najviše posjetitelja, a i po tome što za svoje fešte sami pripremaju i hranu i piće za sve goste. Tako su dva tjedna prije održali pravo slavonsko kolinje i pripremili šest stotina kobasica za Vincelovski ražanj, te suho meso za tisuću porcija graha. U ponudi su im se pridružili i restorani Ribarska kuća i Schon Blick, koji su također pripremili svaki po kazan graha, a sami vinari i ostale udruge u selu pripremile su suhomesnate delicije, dobro vino i slastice. Na Vincelovu u Vetovu nisi mogao ostati gladan ni žedan, trebao si samo nabaviti etui i vinsku čašu, i sve ti je bilo ponuđeno, u količinama koje možeš konzumirati. Stoga je ovo upravo i ključ uspjeha vetovačkih vinara, zašto su njihove manifestacije jedne od najposjećenijih u Požeštini.

Naravno da su zadržali i svoju tradiciju, pa su na svom Trgu sv. Vinka u središtu naselja u pokaznom vinogradu kojega su zasadili prije pet godina, proveli blagoslov i prvo orezivanje loze. Trsove je blagoslovio vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjac, a prva orezivanja su uz članove udruge Veteri Castra koji su zalijevali trsove prošlogodišnjim vinom, odradili požeško-slavonski župana Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir i predsjednik Veteri Castre Branko Jakobović.

Na nekoliko velikih vincelovskih vatri, koje su odlično poslužile da se posjetitelji malo zgriju, jer je bio dobar minus temperature, pekli su se vincelovski štapovi, a bilo je za zagrijavanje i vrućeg čaja i kuhanog vina.

Na velikoj pozornici nije nedostajalo zabave, pa su uz mlade tamburaške sastave TS Poljadija iz Grabarja i ženskog TS Hrvatice, koji su zagrijavali atmosferu nastupili i već nadaleko poznati TS Veličke legende, TS Posegana i kao solista Stjepan Jeršek Štef. Ni debeli minus nije mogao rastjerati brojne posjetitelje, koji su sa zabavom nastavili do kasnih noćnih sati.

Tekst/foto: Vladimir Protić