Petak, 27 Siječanj 2017 13:25

Požeški antifašisti položili vijenac na židovskom groblju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA U POŽEGI -

POŽEGA - Udruga antifašističkih boraca i antifašista zajedno s Gradom Požega obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, komemoracijom i polaganjem vijenaca na Židovsko groblje u Požegi. Ovo je inače mrtvo groblje jer na njemu nije sahranjen nitko od 2. Svjetskog rata pošto su tada nestali i posljednji pripadnici Židovskog naroda iz grada Požege, Groblje je godinama bilo u zapuštenom stanju ali trudom grada Požege ono je jako lijepo uređeno i danas ima status spomen groblja.

Komemoraciji su nazočili, zamjenik župana Miroslav Grozdanić, primarius dr. sc. Marijan Cesarik, predsjednik GO SDP, te članovi Udruge antifašista iz Požege, a vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i članovi Udruge antifašista. Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeće održana je minuta šutnje, a svi su na grobove stavili po jedan kamenčić po starom židovskom običaju.

- Iznimno mi je drago da svake godine na ovom spomeniku kulture odajemo počast židovima i dajemo jednu humanističku poruku da se ovakva stradanja Holokausta i druga stradanja nikada više ne dogode, jer ljudski život nema cijenu, a i ljudsko dostojanstvo također nema cijenu, nema cijene po kojem imamo pravo nekoga ubiti, oduzeti njegovo dostojanstvo, ili na bilo koji način narušiti njegov integritet. Kad sam 1998. godine bio sa liječničkim zborom u Mainzu, prvo što su nam pokazali je jedna sinagoga koja je obnovljena i pričali su o svim stradanjima židova u Njemačkoj, i tada je jedan profesor rekao, mi o ovome često pričamo jer se sve one strahote koje su se događale ne smiju zaboraviti, a ne smiju se ni ponoviti. Ja se svima zahvaljujem i da dajemo počast, te da se prisjetimo svih vrijednih ljudi, svih vrijednih Židova koji su doprinijeli, da naš grad Požega bude obilježen kao jedan vrlo napredan grad, još i unazad nekoliko stoljeća - rekao je primarijus dr. sc. Marijan Cesarik.

- Ljudska glupost i isključivost koja se događala tada, nije amnestirana i zato se moramo sjećati za sve, da se takve gluposti više ne ponove. Ugroziti ljudsko dostojanstvo i pogaziti čovjeka je kao i ubiti ga. Otvaranjem logora i vidjevši sve strahote koje su se događale, ne amnestiram sve one sudionike koji su se pokušali oprati, svoju savjest činjenicom da nisu znali što se sve tih godina događalo. Nažalost i naši prostori su bili žrtve stradanja samo zato što su ljudi bili drugačiji. U očekivanju i da se svih ovih narednih godina koje su pred nama sjećamo na današnji dan i da se vidimo i da odamo jedan pijetet svim žrtvama ali i poruka, da se takva ljudska glupost više ne dogodi - rekao je Nino Smolčić.

Tekst/foto: Vanja Protić