Nedjelja, 22 Siječanj 2017 11:08

Vino je ljubav i tradicija, vino je naša sadašnjost i budućnost tvrdi Marinko Markota

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PO 10. PUTA VINCELOVO SLAVILA OBITELJ MARKOTA U PLETERNIČKOM VINOGORJU -

PLETERNICA - Po 10. puta slavilo se i obilježilo Vincelovo kod vinogradarske i vinarske obitelji Markota u Pleterničkom vinogorju. Nekada poznate vinske nasade koji su zadnjih desetljeća prošlog stoljeća bili zapušteni i predani zubu vremena, obnovila je upravo obitelj Markota, prvo na lokalitetu Starac 15 ha, a onda i povijesno poznat lokalitet Klikun na 20 ha, s kojega se vino vozilo i na bečki dvor. Danas obrađuju 35 ha pod vinogradima od kojih je 80% sortimenta bijelih sorti, pretežno graševine, te 30% crnog sortimenta koji dobiva sve više na važnosti.

- Naša vinska priča,počinje prije 15-tak godina, u vrijeme vinskog proljeća, kada je obitelj Markota odlučila obnoviti stare i zapuštene nasade na poznatim vinogradarskim destinacijama Starac i Klikun. Želja nam je da poštujemo i jedan socijalno-ekonomski trenutak, da netko od nas ostane na ovoj zemlji koja nas je rodila, jer nema ništa teže od ovoga danas kada mladi napuštaju svoj kraj. Mi imamo sedam stalno zaposlenih djelatnika a u pojedinim radovima u vinogradima zapošljavamo i do 40 djelatnika. Ovu veliku investiciju vodi naš mladi tim, tri sina i snaha, koji su visoko obrazovani ljudi, agronomi, stručnjaci za vinogradarstvo, koji su se uhvatili u koštac s tom pričom. Cijela obitelj je podrška i zahvaljujem i svima vama koji nas podržavaju – istakao je Marinko Markota na početku ceremonije orezivanja loze, kojim simbolično počinju radovi u vinogradima tradicionalno od sv. Vinka, koju tradiciju obitelj Markota čuva.

Uz veliki vinski podrum organizirano je i prigodno orezivanje trsova, a uz blagoslov pleterničkog župnika, preč. Antuna Čorkovića, prve trsove orezali su dugogodišnji poslovni partneri, Slobodan Bogut i Mile Šuman. Oni sami za sebe su istakli da su prije svega ljubitelji i vina i vinopije. Uz članove obitelji orezivanju su se pridružili i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić, martinjski kumovi, ali i medijski poznati Mateo Beusan, oko sokolovo, Drago Ćosić, tv reporter, akademski slikar Darko Škoda koji svojim slikama prati vinograde i obitelj Markota već deset godina, te brojni poslovni partneri i prijatelji od Dubrovnika do Istre i cijele kontinentalne Hrvatske. Fundusu slika Darko Škoda je ove godine pridodao veliko ulje na platnu, nastalo na osnovu stare fotografije, gdje je Marinko Markota sa svojom braćom prije 50 godina, kao dječak sudjelovao u radu u vinogradu, a slika svjedoči trenutku odmora i skromnom objedu uz trsove loze. 

Nakon orezivanja loze po tradiciji se zaliju trsovi najkvalitetnijim vinom, a onda islijedi i obvezna zdravica svih nazočnih. Marinko Markota, poznat kao pjesnik i recitator pjesama, posebno prigodnih o vinu i svom kraju, uvijek je nadahnut u svom govoru i uvijek izrecitira poneku pjesmu pjesnika koji su opjevali vino. Pjesnici su kaže uvijek rekli da vino sliči na ženu, no on misli da vino više sliči gazdi svome. – Vino je za dušu, vino je ljubav, vino je tradicija, vino je poštivanje naših predaka, vino je naša sadašnjost, vino je naša budućnost – istakao je Marinko i pozvao sve da vinom nazdrave.