Nedjelja, 22 Siječanj 2017 09:59

Mirisi tradicionalnih vincelovskih jela miješali se sa mirisima Jadrana na požeškom trgu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

10. MANIFESTACIJA ZELENO-PLAVO I POŽEŠKO VINCELOVO ZAJEDNO -

POŽEGA - Po 10. jubilarni puta održala se zajednička eno-gastro manifestacija Požeško-Vincelovo i Zeleno-plavo na glavnom požeškom trgu, a mirisi tradicionalnih vincelovskih jela miješali su se s mirisima Jadrana. Ponovno su grad Požega i TZ grada Požega s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije i Udruženjem obrtnika Požega uspjeli na požeškom trgu okupiti veliki broj, čak 25 Udruženja obrtnika, iz 13 hrvatskih županija, a posebno s jadranskih destinacija, ali i privući veliki broj Požežana i gostiju grada Požege. Ponovno su spojili jednu staru tradicionalnu manifestaciju požeških vinogradara, kojom oni zazivaju sv. Vinka, da zaštiti njihove vinograde i zazove dobar urod grožđa, a i obrtnicima s jadranske obale prezentirali kroz ugostiteljsku IMG 7657ponudu potrebu povezivanja „zelenog i plavog“ te kroz akciju „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“ prezentirali specijalitete od ribe.
Svemu je u jutarnjim satima prethodio Obrtnički forum koji je održan u Gradskoj vijećnici grada Požega, koji je kao domaćin organizirao zajedno s požeškim obrtnicima požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Sastanku je nazočio izaslanik predsjednice RH, pokroviteljice manifestacije Alojz Tomašević, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, saborski zastupnik Franjo Lucić, Luka Balenović, predsjednik HOK Požega, Ante Bilobrk, predsjednik OK požeško-slavonske županije, predsjednici OK županija i mnogi drugi. Kako se kroz cijelu manifestaciju provlači nit „zeleno-plavo“ glavna tema razgovora je bila kako uspješnije povezati zelenu poljoprivredu Slavonije i plavi turizam s Jadrana. Iako postoje brojni dobri primjeri tog povezivanja, još uvijek na tom polju treba raditi puno, jer postoje velike mogućnosti poslovnog povezivanja, posebno uz hranu i kvalitetnih vina požeškog i kutjevačkog kraja.

Poseban pozdrav svojim kolegama obrtnicima i svim okupljenima uputio je Ante Bilobrk, predsjednik OK županije – Ovdje ste došli prikazati gastro i turističku ponudu svoga kraja i dati svoj doprinos projektu zeleno-plave. Ciljevi ovog projekta nisu promijenjeni, ostaje i dalje da povežemo kontinentalnu i jadransku hrvatsku, promovirati obrtničku vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, povećati konkurentnost poljoprivrede kroz turizam, promocija domaćih autohtonih proizvoda na turističkom tržištu, povećanje dohotka proizvođača. „Zeleno i plavo“ je izuzetno značajno za naš kraj, jer se osim gospodarske prezentacije razgovaralo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni.  
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je čestitao domaćinima i organizatorima na jubilarnoj organizaciji ove manifestacije. – Čestitam na pokušaju da se proizvodi ovih krajeva nađu u ponudi i na stolu turističke ponude, te da u toj ponudi sudjelujemo sa što više naših proizvoda, da ostvarimo izvoz na kućnom pragu, te da na taj način unapredimo našu proizvodnju.

IMG 7650

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović, kao domaćin zahvalio se obrtnicima na ustrajnosti koji su sve ove godine održali manifestaciju i što spajaju „zeleno i plavo“ – Dobra suradnja u gospodarskom smislu nastavit će se i nakon ove 10. manifestacije i u budućnosti, jer su uvjeti stvoreni, a nadam se s novim idejama. I taj dio će sigurno pomoći u razvoju obrtnika, ali i kvaliteti proizvoda gastronomije koji ovaj dio može proizvesti za jadranski dio.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz pozdrave ispred županije, posebno je pozdravio osobe iz ministarstava koji trebaju uvijek biti podrška ovakvim manifestacijama. – Kad se sastanu dobri ljudi i prijatelji, razmjene iskustva, uvijek bude i dobrih ugovora, a ono što Slavonija može proizvesti, treba spremiti za Jadran, za turističku sezonu, ali i cijelu godinu. Ovdje danas slavimo vinogradarski blagdan i pružamo ruku jednom zajedništvu, „zeleno-plavo“ neka traje i nastavi se razvijati u interesu cijele Hrvatske.
Iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, nazočila je voditeljica službe za poduzetništvo, Vlatka Mlakar koja je istakla da će ministarstvo uvijek poticati ovakve projekte. – Ovdje možemo vidjeti način kako se povezuje jadranska i kontinentalna Hrvatska, upravo zajedničkom sinergijom možemo stvarati jaču nacionalnu ekonomiju i stvarati bolje gospodarske rezultate.
Manifestaciju je otvorila državna tajnica Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković koja je čestitala na desetoj obljetnici. – Ovo je sjajan projekt koji povezuje jadransku i kontinentalnu Hrvatsku, potiče potrošnju domaćih ribarskih i kontinentalnih proizvoda, potiče konkurentnost i dohodak. Mnogo toga nas još čeka zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, ministarstvima, lokalnom i regionalnom samoupravom u razvijanju ovog projekta koji će sigurno IMG 7686doživjeti i bolju i uspješniju budućnost. Ministarstvo poljoprivrede će raditi još mnogo više i bolje, ubrzati natječaje iz ribarskog programa, iz programa ruralnog razvoja na korist svih nas, naše poljoprivrede i naše prehrambene industrije. Poruka cijelog projekta je spajanje jadranske i kontinentalne hrvatske, cijele naše duhovne i materijalne Hrvatske.
Svi govornici su uz pomoć pripadnika povijesne postrojbe Trenkovi panduri s bakljama zapalili Vincelovsku vatru, na kojoj su svi zajedno priređivali Vincelovski štap, specijalitet od domaće kobasice i domaće slanine koji si svatko sam priprema na vatri. Na dvadesetak štandova svi su mogli uživati u velikoj ponudi brojnih specijaliteta, no za kontinentalne Slavonce mamac je bio ipak, riba s Jadrana. Najveći redovi bili su pred štandovima gdje se pripremala tuna na žaru, ostali riblji specijaliteti, a gužva je bila i na štandu s dalmatinskim pršutom.

Nakon toga svi uzvanici su se okušali u rezidbi trsa, naravno uz pomoć požeških vinogradara. Orezane trsove zalili su prošlogodišnjim vinom, za bolji urod, a naravno i nazdravili vinom i zaželjeli dobru vinogradarsku godinu, koja prvim orezivanjem o sv. Vinku upravo i počinje. Na velikoj pozornici sve posjetitelje zabavljali su odlični tamburaši TS Posegana.