Subota, 14 Siječanj 2017 17:38

Sami proizvode 600 kobasica za vincelovski ražanj i pripremaju suho meso za 1.000 porcija graha

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRIPREME ZA 5. VINCELOVO U VETOVU TEKU PUNOM PAROM -

VETOVO - Ove godine po 5. puta Udruga vinara Veteri Castra iz Vetova priprema se za organizaciju još jednog Vincelova u Vetovu. Kako je već od prvog Vincelova ishođen naziv odličnog, masovnog, bogatog programom, neponovljivog, a u kasnijim godinama ti epiteti su se samo gomilali, a s epitetima i posjetitelji, pred organizatorima sada leži još veća odgovornost. Stoga su oni sa pripremama za Vincelovo krenuli, kako kaže predsjednik udruge vinara Branko Jakobović, odmah kada smo završili prošlo Vincelovo. - Evo treću godinu, jer nam se to pokazalo odličnim i ekonomski najviše isplativim, 14 dana prije sami priredimo kobasice za vincelovski ražanj i ostale mesne delicije. Ove godine imali smo 4 svinjske polovice teške gotovo 280 kg, a nakon obrade u koju su uključeni svi članovi udruge i dvije ekipe s topovima za kobasice, proizveli smo 600 komada kobasica za najpoznatiji specijalitet i znak Vincelovski ražanj sa slaninom i kobasicom. To je gotovo 150 kg kobasica, a od ostalog dijela mesa priređujemo suho meso za grah, kojega ćemo ove godine priredi oko 1.000 porcija. Ne želimo ništa izmišljati nego ponuditi naše tradicionalne specijalitete, prije svega vincelovski ražanj i ukusan slavonski grah.

Kada se zapravo održava Vincelovo u Vetovu?
- Mi smo se pokušali dogovoriti s susjednim vinarskim udrugama, no to se u praksi pokazalo nemogućim i jedni drugima su se stalno ubacivali u termin. Stoga smo mi odredili da će to biti uvijek subota nakon Vincelova, te mi danas znamo i kada će u Vetovu biti Vincelovo i za 10 i 15 godina. Na taj način Vincelovo naše udruge u Vetovu dođe kao završno, županijska završnica, stoga je kod nas i tako puno posjetitelja, tako puno zabave, i ljudi vole doći. Znači Vincelovo u Vetovu održat će se u subotu 28. siječnja od 14 sati. Blagoslov vinograda i orezivanje trsova u našem oglednom vinogradu na Trgu sv. Vinka počinje u 15 sati,, a nakon nastupa nekoliko folklornih skupina od Jakšića do Grabarja. Na velikoj pozornici nastupit će TS Posegana iz Požege, gost večeri Stjepan Jeršek Štef, koji je prijatelj i član udruge vinara, a vrlo rado dolazi u Vetovo, TS Hrvatice, TS Poljadija, TS Veličke legende i koš tamburaša koji će biti iznenađenje organizatora. Bit će zaprege i kočije u kojima će se naši gosti moći i provozati.

Kako doći i sudjelovati na Vincelovu u Vetovu?
- Pozivam sve koji su bili na Vincelovu u Vetovu, a još više one koji nisu bili da ove godine to ne propuste. Dovoljno je doći u Vetovo u subotu 28. siječnja, preuzeti svoju vinsku čašu, koju kasnije mogu ponijeti i kući uz dobrovoljni prilog za Udrugu od 30 kuna, te sudjelovati u našoj proslavi. Za sve njih osigurali smo u neograničenim količinama hranu i vino, po želji vincelovski ražanj ili grah sa suhim mesom, te dvadesetak vrsta vina. Osim udruge, na svojim štandovima hranu i piće nudit će naše ugostiteljske tvrtke i obrtnici, na svojim štandovima razne suhomesnate delicije i slastice nudit će i naši vinari, pa se nadam da će svi koji dođu u Vetovo na Vincelovo i zadovoljni otići sretno svojim kućama.

Već niz godina vaše Vincelovo proglašeno je jednim od najboljih i najmasovnijih, kako uspijevate u svemu?
- Pa prije svega radimo u jednom zajedništvu, svi članovi udruge vinara, sve ostale naše udruge iz Vetova, radimo to predano i od srca za naše mjesto i naš kraj, ali i uz pomoć naših pokrovitelja i sponzora. Pokrovitelj nam je grad Kutjevo, i zahvaljujem se gradonačelniku Josipu Budimiru na podršci, jer je uočio da mi to radimo dobro, uz veliko gostoprimstvo prema svima. Pomaže nam i Požeško-slavonska županija, TZ županije, te gospodarstvenici, kao što su Alles, Spin Valis, App, i dr., mnogi ugostitelji s našeg i šireg područja, od kojega spominjem jednog velikog sponzora koji nije s našeg područja. Dolazi iz Baške, Robert Topalušić koji nam ove godine sponzorira, veliku pozornicu, razglas i rasvjetu. On je naš član i valjda se jako zaljubio u naš kraj pa nam pomaže. Na taj način uz brojnu podršku Vincelovo u Vetovu uspjeti će i ove godine ugostiti nekoliko tisuća posjetitelja.

Na kraju možemo pozvati i sve naše čitatelje, tjednika i portala Kronika požeško-slavonska da svakako dođu na jedno od najboljih proslava Vincelova, koje uz dobru hranu, vinsku kapljicu nudi i odličnu zabavu, po iskustvu uvijek do ranih jutarnjih sati, koje ni minusi u temperaturi nisu mogli rastjerati. Tjednik Kronika od prvog Vincelova, pa i samoj inicijativi Udruge Veteri Castra da pokrenu svoje Vincelovo daje punu podršku, jer tu je vidljivo jedno jedinstvo, gdje se sve organizira na dobrovoljnoj bazi, sve odlično planira i tada ni uspjeh ne izostaje. Tako slično je i na manifestacijama i gastro priredbama koje organizira tjednik Kronika požeško-slavonska, na kojima uvijek imamo potporu Udruge Veteri Castra u organizaciji i posebno u bačvi njihovog kvalitetnog vina.