Subota, 14 Siječanj 2017 10:41

Dr. sc Ante Nazor: Hrvatska je te 1991. godine imala svoje jasne ciljeve, koje ima i danas

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SAMOSTALNA GARDIJSKA BOJNA 63 A POŽEGA ORGANIZIRALA PREDAVANJE POVODOM OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNJICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE -

PLETERNICA – Povodom obilježavanja povijesnog datuma 15. siječnja 1991. godine i 25. obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Sada Udruga pripadnika samostalne gardijske bojne 63 A Požega organizirala je predavanje u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazora. Na obilježavanje su se odazvali u velikoj većini branitelji s cijelog područja Požeštine, građani Pleternice, te zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić.

- 15. siječnja sigurno ne bi bilo bez sloge, bez svih onih koji su za ovu domovinu poklonili ono najvrednije što imaju a to je svoj život. Nažalost danas mlade generacije jako malo znaju o tim događanjima i što je značio taj 15. siječnja 1991. godine, stoga ovakva i slična predavanja moramo organizirati, da bi na to podsjećali - istakao je u uvodu predsjednik udruge 63. A samostalne bojne Požega, pukovnik Zlatko Bošković, ujedno ističući žaljenje što na ovom skupu ima jako malo ljudi koji se bave politikom, naših vodećih političara i onih koji vode jedinice lokalnih samouprava.

- Danas je tema 15. siječanj 1991. godine iako ima još jedan za Hrvatsku važan, 15. siječanj 1998. kada je konačno završen proces oslobađanja hrvatskog teritorija i povratka okupiranog teritorija RH u njen ustavno-pravni poredak. 15. siječnja 1991. godine je datum koji svi mi s posebnim osjećajem doživljavamo jer je on označio da sve one žrtve nisu bile uzaludne i da je borba hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske koji su prihvatili demokratsku vlast, nije bila uzaludna i da će rezultirati neovisnom hrvatskom državom. Datum kada su nas priznale države europske zajednice ima naravno svoju težinu, a vrhunac je bio kada je Hrvatska primljena u EU. Kada obilježavamo sve te datume moramo se sjetiti naših poginulih koji su dali svoje života za Hrvatsku, trebamo se sjetiti ne samo država EU, nego i onih država koje su nas prije priznale, a to je Latvija, Island, Estonija i Vatikan – istakao je Ante Nazor koji potvrđuje da smo tada imali jasne ciljeve što želimo.

- Imali smo tada jasne ciljeve, a ja bih rekao da ih imamo i danas, no zbog toga što ih još uvijek imamo, znači da dio njih nije ostvaren. Kada gledamo govore predsjednika Tuđmana iz 90' i 91. i ciljeve koje je on postavio, dobro je pitanje koliko smo od njih ostvarili. najvažnije je da imamo samostalnu državu, a vjerujem da će se ostalo rješavati u hodu. Činjenica je da nas je Vatikan priznao prije država EU, što inače nije često, jer oni uvijek čekaju priznanje prvo drugih država, govori da je Papa Ivan Pavao II osoba kojoj dugujemo neizmjernu zahvalnost. Treba svakako naglasiti i ulogu njemačke diplomacije, Genschera i Kohla koji nisu u početku bili skloni dezintegraciji Jugoslavije, ali su jednostavno obzirom na događanja bili zagovornici i na kraju je Njemačka u svemu odigrala presudnu ulogu. Nakon okupacije Vukovara i svih zločina koje je svijet vidio, napada na Dubrovnik koji su bili žestoki, sve se to zaokruživalo i Hrvatska je priznata. 

Već sam spomenuo da su veliku ulogu imali branitelji ali i neizmjerna je uloga koju je imao cijeli narod, koji je u tom trenutku znao da će predsjednik države, predsjednik Tuđman, kada je stjecala međunarodno priznanje, biti u hrvatskoj povijesti kao jedan od najzaslužnijih – zaključio je Ante Nazor na predavanju u prepunoj dvorani knjižnice u Pleternici.