Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 12:29

Krunu ljepotice osvojila Brestovčanka Barbara Knežević a najbolje čvarke pripremili Slovaci

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

3. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE OKUPILI PREKO DVIJE TISUĆE UČESNIKA I POSJETITELJA -

VETOVO – Lijep i sunčan nedjeljni dan pridonio je da su 3. Etno susreti Požeštine na prostorima Turističkog naselja Schon Blick rekordno posjećeni, a da je uz 500 sudionika manifestaciju posjetilo gotovo 2.000 posjetitelja i gostiju. Odličnu organizaciju tjednika Kronika požeško-slavonska taj veliki posjet je iznenadio, ali i učinio sretnima da je ta manifestacija postala jedna od najvećih etno i gastro manifestacija u Požeštini. Ova manifestacija ujedinila je i prikazala na najbolji način stare običaje, ljepotu narodne nošnje, bogatstvo gastro delicija slavonskog kraja, vrijednu proizvodnju domaćih slavonskih i autohtonih proizvoda i proizvoda OPG-a, entuzijazam i ljubav prema onom što su nam ostavili naši stari, a ujedno i natjecateljski duh koji je primjeren svakom pravom Slavoncu.

IMG 2883

Razloga za ponos, organizatori su imali napretek, jer broj sudionika, u dvostrukoj mjeri pratili su i raspoloženi posjetitelji. - Imamo preko 500 sudionika na ovim Etno susretima te na dodatnim priredbama, Čvarkijadi, Šokačkom vašaru, Olimpijadi starih sportova. Tu su kulturno-umjetnička društva i udruge koji čuvaju baštinu kroz folklor i prikaz svoje tradicije. Oni se rado odazivaju na ovakve manifestacije koje objedinjuju sve tradicijske vrijednosti i iako nije jednostavno organizirati takva zbivanja pa cijela ekipa tjednika Kronika radi i više od mjesec dana na organizaciji, motivaciju pronalazimo upravo u njihovom entuzijazmu. Zadovoljstvo i poticaj daju nam i posjetitelji kojih je svake godine sve veći broj, jer javnost je senzibilizirana, ljudi to žele, žele vidjeti nošnje, okusiti stare okuse, osjetiti mirise iz davnine, ali moram reći da još uvijek očito treba vremena da to na pravi način prepoznaju i određene institucije - naglasio je organizator, glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

Učesnike i goste pozdravio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ističući da Slavonija ima veliku baštinu koju treba isticati, poznata jela i svoje specijalitete koje još uvijek ne ističemo dovoljno. Posebno se osvrnuo na kvalitetu čvaraka, posebno od crne slavonske svinje za koju Požeško-slavonska županija daje i poticaje za uzgoj. Taj čvarak je posebno ukusan i IMG 2888sve više postaje cijenjena delicija. Požeško-slavonska županija stoga podržava sve ovakve manifestacije, a pokrovitelj je i ovogodišnjih Etno susreta Požeštine - Još uvijek imamo brojne neiskorištene potencijale. Čvarak je postao cijenjen, izvozi se čak i do Kine i to trebamo znati iskoristiti. Ako se okrenemo crnoj slavonskoj svinji kao temeljnoj sirovini za proizvodnju tradicionalnih mesnih prerađevina učinit ćemo pravu stvar. Uostalom, ako pojedemo malo čvaraka, malo kruha, masti i paprike na kojima smo svi u Slavoniji odrasli, popijemo čašu dobrog vina i potom zapjevamo, onda je duša otvorena i onda možemo raditi dobre stvari. Sretan sam što postoji ovakva manifestacija kao kulturni i turistički sadržaj i to treću godinu zaredom i čestitam svima koji su prepoznali pravi značaj ovog zbivanja - rekao je župan Tomašević, koji je i otvorio ovogodišnje susrete. Podršku manifestaciji i svim sudionicima istakao je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji se zalaže za što bolji turistički, kulturni i gastro nastup grada Požege, a grad Požega uvijek podržava ovakve manifestacije. Grad Pleternica također podržava Etno susrete, a sve sudionike pozdravio je dogradonačelnik Domagoj Katić, te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je nazočio natjecanju. Podršku i pokroviteljstvo manifestaciji dali su i grad Kutjevo, općine Velika, Brestovac, Čaglin i Kaptol, uz glavnog pokrovitelja tvrtke Kutjevo d.d.IMG 2914

KUD-ovi Poljadija Grabarje, ZD Rama Pleternica, Berda Brestovac, Podvinje iz Podvinja, Požeška dolina iz Požege, Orljava Pleternica, Matica slovačka iz Jakšića, Udruge umirovljenika Vetovo i Čaglin, Udruga Spretne ruke, Udruga Snašine rukotvorine i Udruga Paukova mreža u velikoj dvorani uredili su svoje stolove, prave slavonske trpeze, na koje su iznijeli staru i autohtonu hranu, uredivši sve u nekom od starih običaja, svetkovina ili radnih običaja. Ove godine prvu nagradu za najuređeniji stol s pravom etno-pričom o šljivi, osvojili su Pleterničani iz KUD-a Orljava, druga nagrada pripala je Brestovčanima, a treća je pripala gostima iz Brodsko-posavske županije, ekipi KUD-a Podvinje. Najstarije jelo Golu na pravi način predstavili su pleternički Ramci, pa su oni odnijeli nagradu u toj kategoriji. Nagrada za najstariji predmet otišla je u KUD Orljava za dječji tricikli iz 1924. godine. Najbolji liker ove godine od oraha je spremila Marija Šimić iz Čaglina.

Djevojke za udaju spremno su pokazale i ljepotu svoje nošnje i ljepotu lica, ali i duha. U žestokoj konkurenciji, prvu je nagradu osvojila prava bećaruša Barbara Knežević iz KUD-a “Berda” iz Brestovca, druga pratilja je postala Kristina Čuljak, duhovita ljepotica iz ZD KUD Rama Pleternica, a treća je cura umiljatog osmijeha Kristina Milković iz KUD Orljava Pleternica. Ljepotica Barbara dobila je i nagradu za najljepšu staru nošnju staru 180 godina, tako da se cura doista s pravim mirazom i poklonima spremila za udaju, od nakita, odjeće, vina, slastica, cvijeća i lente. Barbara je na glavi ponijela i krunu, baš kao prava miss i to vrijednu rukotvorinu Gordane Malbašić iz “Paukove mreže”.

Najviše interesa širom Požeštine, ali i cijele Slavonije, izazvao je i Šokački IMG 9504vašar, na kojemu je ove godine svoje proizvode izložilo 34 proizvođača, od suhomesnatih delicija, sira, domaćeg kruha, meda i mednih proizvoda, medenjaka, pekmeza i likera, lavande i crvene slatke i ljute baranjske paprike, do suvenira, narodnih nošnji, slavonskih rekli, zlatoveza, ručno rađenih slika, nakita, ukrasa, pletenih košara i košara, proizvoda od drveta i dr. Na Šokački vašar izlagači su došli od Lipika, Prvče, Nove Kapele, Oriovca, Batrine, Starog Slatinika, Slav. Broda, Pleternice, Stipanovaca, Antunovca, Bilja, Kutjeva, Jakšića, Požege, ali i iz Hlebina sa starim obrtima, kovačijom i grnčarijom.

Najviše interesa posjetitelja, ali i natjecatelja izaziva Čvarkijada, pa je tako i ove godine na natjecanje pristupilo 28 ekipa, iz cijele Slavonije, najviše iz Požeštine, ali i iz Pakraca, Valpova, Ladimirevaca, Podvinja i drugih naselja. Organizator svima osigurava slaninu za čvarke, a sve alate potrebne za čvarke i dobar recept donose sami natjecatelji. Odličan recept imala je ekipa Slovakinja iz Matice Slovačke Kukučin Kuntarić Jakšić, koje su iako su se natjecale prvi puta ipak napravile najbolji čvarak po ocjeni žirija. Za to su za nagradu dobile veliki kotao za čvarke. Drugo mjesto i alat za tješnjenje čvaraka dobio je Željko Turalija, predstavnik ekipe Valpovački Kotlić iz Valpova, a treće mjesto osvojio je čvarak Anđelka Ledića iz ekipe Turističkog naselja Zlatni Lug. Najbolji čvarak po ocjeni posjetitelja, a svoj glas za najbolji čvarak dalo je preko 400 posjetitelja na glasačkom listiću, odnio je Josip Biljanić Joka iz Novog Sela, do sada poznati majstor za čobanac i grah, kojemu ni čvarci nisu nepoznata delicija. Veliki broj posjetitelja degustirao je čvarke i na samom mjestu natjecanja, a čvarke je došao kušati i poznati pjevač Boris Ćiro Gašparac Požeški, koji je sve posjetitelje nagradio sa svojom pjesmom. Da čvarci ne bi bili jako suhi pobrinuli su se članovi Udruge vinogradara i vinara Veteri Castra iz Vetova koji su na štand donijeli bure mlade vetovačke graševine. Unatoč brojnim posjetiteljima vinari nisu dozvolili na čelu sa svojim predsjednikom Brankom Jakobovićem da bure presuši, vina je bilo do kraja manifestacije.IMG 9631

Dobro posjećeni bili su i Sportski susreti u starim sportovima. No i ovdje je najviše zanimanja izazvala zadnja disciplina, potezanje konopa, u kojoj su se ogledale ekipe KUD-ova s ekipama majstora za čvarke. Na kraju su najbolji u svim disciplinama dobili medalje i nagrade sponzora. Gađanje lukom i strijelom 2. Laura Šunjo 1. Tomislav Lombar, Trčanje u vreći 2. Stjepan Ribičić 1. Željko Milašinović, Bacanje potkove, 2. Stjepan Ribičić 1. Emanuel Galić, Gađanje praćkom 2. Emanuel Galić 1. Nika Jakovljević, Kamena s ramena 2. Stjepan Ribičić 1. Emanuel Galić, Potezanje mosora 2. Željko Milašinović 1. Božidar Dabić, Gađanje kozlice 2. Petar Krešimir Gazilj 1. Mateo Timrak, Potezanje užeta 2. Ekipa Barba Valpovo 1. KUD Berda Brestovac.

Dobrom raspoloženju i sudionika i posjetitelja uvelike je pridonijelo duhovito, kvalitetno i informativno predstavljanje i razgovaranje koje je s gostima, folklorašima, obrtnicima i natjecateljima vodila radio-voditeljica Danijela Oroz, te neizbježna modna revija Obrtničke škole.

Kao i svih dosadašnjih susreta cijela manifestacija završava jednim velikim kolom i bećarcem, a svi sudionici su bili jedinstveni u svojoj odluci, dolazimo i sljedeće godine, a gosti su poželjeli i više ovakvih susreta. Organizatori su se na kraju zahvalili svim pokroviteljima i sponzorima, bez kojih ni ova manifestacija ne bi bila moguća te pozvali sve i dogodine na 4. Etno susrete Požeštine, u nedjelju 22. listopada 2017. godine.

Tekst/foto: Vladimir i Vanja Protić

plakat sponzori2