Subota, 22 Listopad 2016 12:07

Obilježeno 25. godina požeške 123. brigade HV

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA – U jesen 1991. godine na području Požege formirana je 123. brigada HV. Formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde, a pridodane su ili osnovane i ostale potrebne brigadne postrojbe. Brigada je za vrijeme svog ratnog djelovanja imala 82 poginula pripadnika i preko 600 ranjenih pripadnika. U subotu 22. listopada proslavljena je i obilježena 25. godišnjica od osnivanja ove slavne brigade HV, koja je sudjelovala na brojnim ratištima, ali i najzaslužnija za održavanje slobodnog područja cijele Požeštine, te oslobođenja područja Zapadne Slavonije.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade, podno spomenika podignutog prilikom 10. obljetnice 123. brigade ispred OŠ Julija Kempfa i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ispred Veleučilišta u Požegi. Nakon što su vijence položili roditelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, general Mladen Markač izaslanik predsjednice RH, general Siniša Jurković, izaslanim ministra obrane, ministar branitelja general Tomo Medved, generalski zbor predvođen generalima Josipom Lucićem i Vladimirom Šeksom, zapovjednici 123. brigade, delegacije vojske, policije, državne uprave, delegacija Požeško-slavonske županije, predvođena županom Alojzom Tomaševićem, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnici općina Velika, Jakšić, Brestovac, Čaglin, zamjenik gradonačelnika Pleternica, delegacija grada Požega predvođena gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, delegacija općine Kaptol, saborski zastupnik Zdravko Ronko, uslijedila je sveta misa u Katedrali sv. Terezije Avilske. Nakon mise svečani postroj preko 2.000 pripadnika 123. brigade uputio se ulicama grada na svečano postrojavanje na Trgu sv. Trojstva, koje je predvodila Gradska glazba „Trenkovi panduri“ i Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“. Na trgu je postavljena izložba današnje tehnike, naoružanja i vozila koja koristi HV koju su razgledali brojni Požežani.

Pripadnike je na Trgu sv. Trojstva dočekao veliki broj građana, roditelja, djece i prijatelja, a nakon intoniranja himne koju je izvela sopranistica Ana Ticl, uslijedila su obraćanja visokih gostiju i domaćina. Pročitano je i pismo zapovjednika brigade generala Miljenka Crnjca, koji se zbog teške bolesti nije mogao osobno obratiti svečanom postroju svojim suborcima. Prvi se prigodnim riječima obratio domaćin, požeški gradonačelnik Vedran Neferović: - Ovi hrabri ljudi u vremenu kada ovaj kraj nije tražio ništa drugo nego hrabre i odlučne ljude koji preko noći postaju hrvatski branitelji i odgovorni vojnici ima na ponos 123. brigadu. Zahvaljujem vam na svemu što ste napravili za vrijeme Domovinskog rata i na tome što danas u slobodi možemo graditi i voditi ovaj grad.

Pripadnik brigade, dobrovoljac, general a danas i ponosni župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević je istakao: - Domovina je zvala svoje sinove i mi smo se odazvali. Bili smo tu kada je trebalo i danas smo tu, kada ovaj dom i domovinu branimo od budućnosti koji neki predviđaju kako negativnu. Mi tvrdimo, bit će samo onakva kakvu mi želimo, na čast i ponos generacija koje su bile prije nas, a pripremana za generacije koje dolaze iza nas. Nismo se štedili, nismo se tražili i zdvajali, bili smo tamo gdje je trebalo. Nažalost, nema prijatelja koji su dali svoje živote, ali oni su bili i ostali kamen temeljni moderne Hrvatske. Domovinu je stvorio hrvatski branitelj, ona je takva kakva je sanjana tisuću godina. Imali smo jedino samo srce i krunicu oko vrata i ljubav za Domovinu i u Zapadnoj Slavoniji učinili prekretnicu Domovinskog rata 1991. godine i zato očekujemo, i prihvaćen je naš prijedlog da Zapadna Slavonija bude obilježena u povijesti hrvatskog naroda s medaljom koja će biti jedno hvala vama braniteljima.

Prigodnim riječima obratio se i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića brigadni general Siniša Jurković, a svoje čestitke uputio je uz prigodne riječi i ministar branitelja Tomo Medved. Čestitke je uputio i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general Mladen Markač, inače i počasni građanin grada Požege koji je također dao podršku da se ispravi svojevrsna nepravda i donese odluka o novom odličju „Zapadna Slavonija 1991.“ koju bi dobili upravo svi pripadnici koji su se borili na ovom području, pripadnici jedne od najsnažnije i prepoznatljive 123. požeške brigade.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: Vanja i Vladimir Protić