Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 13:52

Održan 8. sajam Slavonski banovac i 2. Grahfest u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

80 IZLAGAČA PREDSTAVILO KONTINENTALNU HRVATSKU -

PAKRAC - U Pakracu je za protekli vikend održan tradicionalni sajam, 8. po redu Slavonski banovac. Osamdeset izlagača - OPG predstavilo je tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske. Ovo je drugi put kako je sajam izašao iz dvorane te oživio prostor središta grada, druga je ovo godina i kako se organizira Grahfest na kojem se prijavilo pedesetsedam natjecateljskih ekipa. I ove godine su partneri sajma iz Slovačke, iz pokrajine donja Orava. Na otvorenju su se prigodnim riječima obratili, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, Davor Lepka predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika kao organizatori Grahfesta, ispred Slovačke zemlje partnera ovogodišnjeg sajma pozdravne riječi uputio je Rajmund Bradik načelnik Općine Jasenova, čestitke na odličnoj organizaciji uputio je pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška.

Na sajmu je bila je bogata ponuda OPG-ova, a posebno bogata gastro ponuda. Posjetitelji su mogli degustirati tradicionalne slovačke specijaliteti, lovački paprikaša, mađarski gulaš Društva mađara Pakrac, dok su za talijanske specijalite, konjske ćufte zaslužni iz Udruge proizvođača talijanske konjske salame izvorno Ploštine. Bogatu gastro manifestaciju i ponudu nažalost pokvarilo je kišno vrijeme. Kulturno-umjetnički program obogatili su učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Osnovne škole braće Radića Pakrac, djeca Dječjeg vrtića Maslačak, Tamburaški orkestar Pakrac, KPD Sloga i KUD Seljačka Sloga Prekopakra kao i Orava boys iz Slovačke. Ovogodišnji sajam održao se se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede u organizaciji Grada Pakraca i suorganizaciji Poduzetničkog centra Pakrac, Turističke zajednice Grada Pakraca, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika te Sportske zajednice Grada Pakraca. 

Manifestacija je započela u prijepodnevnim satima u kompleksu Janković stručnim predavanjem i okruglim stolom na temu „Program ruralnog razvoja i koraci kako doći do bespovratnih sredstava“. Predavanja su održali Snježana Pešut i Igor Matek dipl. ing. Agronomije. Zbog kiše i dječije igre su održane u novoj gradskoj vijećnici Šesteročlani ocjenjivački žiri ove godine u sastavu Hrvoje Pavičić-Mravac, Vlado Maraković Vabec, Josip Huška-Gonzo, Drago Marter, Helena Sertić i Luka Markešić morali su odabrati najbolji grah od 57 ekipa s područja Lipika i Pakraca te bliže i dalje okolice od Novske, Kutine, Garešnice i Daruvara koliko ih se prijavilo na natjecanje. Nagrade za prva tri najbolje ocijenjena graha uručili su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka. U Poljanu je otišla prva nagrada, kotlić od 25 litara i butelju vina Ćasić osvojili su Mirko Pritula i Alen Losso nastupivši pod imenom Bracani. Drugu nagradu, kotlić od 20 litara i butelju vina, dobili su Ivona Benedek i Bruno Skalnik koji su kuhali grah u ekipi UO Pakraca i Lipika. Treće mjesto na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju graha te za nagradu kotlić od 15 litara i butelja vina otišli su gostima iz Garešnice iz ekipe „Lutajuća srca“ za koju su kuhali Zlatko Husak i Željko Marušić. Nakon uručivanja nagrada zabava se nastavila uz koncert TS „Begini“ u velikom šatoru na Trgu bana J. Jelačića.

Tekst/foto: G. Vukić