Srijeda, 21 Rujan 2016 22:09

Obilježili 25. godišnjicu utemeljenja postrojbe Specijalne policije Trenk

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA „TRENK“ -

POŽEGA – Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Trenk“ koja njeguje tradicije te postrojbe nizom svečanosti obilježila je 25 godina njenog utemeljenja. Nazočili su izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved, saborski zastupnik Stevo Culej, izaslanik ministra unutrašnjih poslova Dario Dasović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Troha, gradonačelnik Požege Vedran Neferović sa zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom, zamjenik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, predstavnici udruga iz rata, roditelji i obitelji specijalaca i drugi.

Sudionici su položili vijence kod spomen obilježja poginulim branitelja na Trgu 123. brigade, a svetu misu u katedrali sv. Terezije služio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

U nastavku svečanosti Klara Jeger, nećaka poginulog specijalca Danijela Andrića i ratni zapovjednik jedinice „Trenk“ Ranko Lovrić otkrili su spomen obilježje poginulim i umrlim specijalnim policajcima kod zgrade policije, gdje su položeni vijenci i upaljeni lampioni, a u dvorani „Sara“ priređena je svečana akademija sa bogatim programom u kojemu su nastupili komorni tamburaški sastav Glazbene škole Požega sa solistima Gabrielom Mijatović i Markom Kučnićem .

- Prošle su četiri godine od ideje do podizanja spomenika, a slijedi uređenje spomen parka - kazao je predsjednik udruge „Trenk“ Željko Grgić dodajući da su kod formiranja postrojbe tražili hrabre i odlučne kojih se tada okupilo 33. Prošli su sva ratišta u RH, 12 ih je dalo živote za slobodu, te ih je isto toliko ranjenih.

- Kad se odgovorni ljudi uhvate jedne obaveze vidljivi su rezultati na kojima vam čestitam i zahvaljujem se, a vi tako nastavljate i nakon rata - kazao je gradonačelnik Vedran Neferović i dodao da se s ponosom sjećamo akcija kojima su ovi policajci donijeli slobodu.

Požeško-slavonski župan i general HV u miru, Alojz Tomašević uz čestitke je naglasio da su nam slobodu podarili vojnici, policajci i specijalci, a general Tomo Medved, ministar branitelja dodaje da je pripremljen jedinstven Zakon o braniteljima i stradalnicima rata koji prepoznaje sve probleme te populacije.
- Čestitam i hvala vam za sve pobjede, a meni je bila čast zapovijedati ovakvim ljudima i borcima- istakao je general Mladen Markač, savjetnik i izaslanik predsjednice države.

Na kraju svečanosti dodijeljene su zahvalnice za potporu proslavi jubileja, te medalje pojedincima za doprinos u stvaranju i djelovanju jedinice specijalne policije „Trenk“, dok je u glazbenom programu nastupio tamburaški sastav „Bisernica“ iz Požege.