Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Rujan 2015 11:24

Knjižnice dobivaju općine Jakšić, Velika i Kaptol

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

INICIJATIVOM I ZALAGANJEM GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE POŽEGA -

 POŽEGA – Želeći poticati na čitanje koje je itekako potrebno na području županije, a poticati se može samo ako se osigura dostupnost knjige i knjižne građe svima, Gradska knjižnica i čitaonica Požega pokrenula je projekt otvaranja stacionara knjižnice u općinama Jakšić, Velika i Kaptol. Projekt je u samom završetku i knjižnični stacionari otvorit će se u narednim tjednima, a najava otvaranja bila je prigoda tiskovnoj konferenciji kojoj su nazočili i načelnici triju općina Ivica Kovačević, Vlado Boban i Mile Pavičić. Oni su inicijativu Gradske knjižnice odmah prihvatili, osigurali potreban prostor, police i računalo te izrazili svoju zahvalnost djelatnicima požeške knjižnice na pokretanju te hvale vrijedne akcije.

 - Ovu inicijativu je pokrenula naša matična služba, a načelnici su stvarno sve na prvu prihvatili. U kratkom vremenu pripremili smo sve i došlo je do realizacije, te u drugoj polovici rujna otvaramo sva tri knjižnična stacionara. Moram naglasiti da je to velika stvar za našu knjižnicu jer mi na taj način širimo mrežu knjižnica što je i naša misija, a velika stvar i za imenovane općine koje time osiguravaju svojim stanovnicima knjižnu uslugu kakvu do sada nisu nikada imali. Ovim projektom osiguravaju se tri male knjižnice u općinama, koje su osigurale prostor i opremu, a mi smo osigurali softver i knjižničnu građu. Pozitivno je što će u tim stacionarima raditi volonteri – kaže ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Pavlović, te dodaje da je u planu u knjižnicama osim posuđivanja knjižne građe planirane i ostale aktivnosti, za početak za djecu.

 Stacionari će za početak imati na raspolaganju do 700 jedinica knjižne građe, od slikovnica, školske lektire, lijepe književnosti i stručne literature. – Na projekt nas je potakla činjenica da se na žalost u našoj županiji malo čita, da se knjižnice nedovoljno koriste kao riznice znanja i informacija. Kako niti jedna od naših pet općina na području Požeštine nije imala nikakav oblik knjižnične usluge, uglavnom i zbog financijske situacije, proizašla je ova naša inicijativa koja na vrlo racionalan način rješava knjižničnu uslugu. Velika zainteresiranost i spremnost načelnika ovih općina i uz potporu osnivača GKP, grada Požege vrlo brzo, za šest mjeseci od inicijative rezultiralo je rješavanju i tog velikog problema nedostatka knjižnica u općinama – istakla je voditeljica matične službe GKP, Mirjana Franculić, koja je najavila plan, tijekom slijedeće godine organizaciju knjižničnih stacionara i u općinama Brestovac i Čaglin. Godišnja članarina za sve nove članove u stacionarima je 70 kn godišnje, a učlanjenjem dobivaju i pravo korištenja svih usluga i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić