Utorak, 17 Veljača 2015 13:05

Doktori znanosti svoje znanje žele primijeniti u ekološkoj proizvodnji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BORIS RISEK SA SUPRUGOM EWOM IZ AMERIKE DOSELIO U ŠEOVICU -

ŠEOVICA – Od Zagreba preko Njemačke i Amerike do Šeovice – ovaj neobičan životni put prošao je Boris Risek a u dobrom dijelu pratila ga je supruga Ewa, inače Poljakinja. Oboje doktori znanosti, zrele godine života žele posvetiti ekološkoj proizvodnji. - Zagrepčanin sam, osmi razred osnovne škole završio sam u Banovoj Jaruzi, studij biokemije i doktorat u Njemačkoj a 1987. godine sam otišao u Ameriku. Živio sam u Kaliforniji, Sjevernoj Karolini... Oboje smo znanstvenici, radili smo u istraživačkom laboratoriju ali, to nam više nije bio izazov. Željeli smo se vratiti na zemlju i svoje znanje primijeniti u uzgoju ljekovitog bilja i općenito ekološkoj proizvodnji. Financijski nismo ovisni i želimo živjeti na ekološki način – objasnio je Boris.

Po povratku u Hrvatsku 2011. godine prvi odabir za mjesto življenja Borisu iIMG 7426 Ewi bio je Dubrovnik ali tamo nisu mogli dobiti potrebne dozvole. Odlučili su, kažu, tada, nakon što je Boris 'od svega počeo gubiti živce', sreću potražiti u kontinentalnoj Hrvatskoj. - Pretraživali smo internet tražeći posjed s potokom i izvorom pitke vode. Pronašli smo to u Gornjoj Šumetlici ali je ta kuća bila blizu ceste gdje će se graditi akumulacija tako da smo odustali i daljnjim pretraživanjem, došli smo do Šeovice. Kupili smo kuću koja je bila obnovljena nakon rata no, vlasnica je umrla a nasljednici nisu bili zainteresirani ovdje živjeti. Prezadovoljni smo jer smo dobili što smo tražili, imamo potok i izvor vode a cijeli kraj je idealan za ekološku poljoprivredu jer 20 godina nije ničim zagađivan – dodala je Ewa.

Boris i Ewa naknadno su kupili još neke nekretnine u Šeovici i Donjim Grahovljanima. Na okućnici u Šeovici zasadili su prve voćke i male pokusne površine ljekovitog bilja. Kada je pakrački Poduzetnički centar počeo provoditi projekt "Ljekoviti vrt", Boris se prijavio, završio ga i potom postao predsjednik udruge koju su osnovali polaznici projekta. - U početku želimo uzgojiti ljekovito i začinsko bilje a s vremenom krenuti i u njegovu preradu. Također planiramo saditi i bobičasto voće od kojeg se mogu praviti čajevi. Nadamo se kako će nam se pridružiti i drugi ljudi i kako će sve to pomoći razvoju ovog kraja – kazala je Ewa. - U suradnji s Poduzetničkim centrom dobili smo prostor za naš mali pogon, jednom možda napravimo i laboratorij. Mislim da je ovo odličan način za samozapošljavanje ljudi, već ima nekolicina njih s područja Pakraca i Lipika ali i iz Požege, Nove Gradiške i Slav. Broda koji su zainteresirani udružiti se i ozbiljno raditi Ja ću kao predsjednik udruge biti neka vrsta menadžera i mislim da možemo uspjeti. Želim naglasiti kako je ovdje riječ isključivo o ekološkoj poljoprivredi a ovdje su idealni uvjeti jer kraj nije zagađen. Sve sada ovisi o nama – zaključio je Boris.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić