Petak, 09 Siječanj 2015 14:07

Obilježili godišnjicu rođenja Dobriše Cesarića

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UČITELJI OŠ DOBRIŠE CESARIĆA POKLONILI SE VELIKOM PJESNIKU -

POŽEGA – Učiteljice, učitelji i djelatnici požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića predvođeni ravnateljicom Zvjezdanom Krip položili su vijenac podno spomen ploče na rodnoj kući velikog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića. Na taj način oni su obilježili 113. rođendan Cesarića, po čijem imenu njihova škola nosi ime od samostalnosti RH. Cesarić je rođen u Požegi 10. siječnja 1902. godine. - Danas polažemo vijenac na spomen ploču kao djelatnici škole koja nosi njegovo ime i nismo odustali od obilježavanja godišnjice njegovog rođenja što radimo tradicionalno. Kratkim izlaganjem Ivana Abibovića podsjetili smo se na našeg Cesarića, a kolegice Sandra Halz Ćuže i Irena Ivetić čitale su pjesme Dobriše Cesarića – rekla je ravnateljica Krip.Polaganje vijenca na kuću gdje se rodio Dobriša Cesarić

Polaganju vijenaca nazočio je i dogradonačelnik grada Požege, Darko Puljašić koji je tom prilikom istakao:

- Imali smo prekrasnih ljudi u prošlosti kojima moramo odati priznanje, imamo ih u sadašnjost a odgajamo ih i za budućnost. Požega se ima čime ponositi, Požega je uvijek bila „slavonska Atena“.

Cesariću u spomen grad Požega je nekada organizirao međunarodne susrete pjesnika kroz manifestaciju „Cesarićevi dani“, natjecanje za najljepšu zbirku pjesama te okrugli stol koji se godinama bavio izučavanjem rada Dobriše Cesarića i njegovog doprinosa hrvatskoj književnosti, ali se od toga odustalo prije nekoliko godina iz ne baš poznatog razloga, osim financijskog naravno. Iako je to bio vrlo cijenjeni skup pjesnika kojega u okolici nije bilo iz neobjašnjivih razloga i iznenada izostala je i potpora Ministarstva kulture koje je prije godinama pratilo ovaj pjesnički skup.