Ispiši ovu stranicu
Petak, 28 Studeni 2014 15:09

Potakao interes novih obitelji za udomiteljstvo u Požegi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRIBINA O PROGRAMU PODRŠKE RAZVOJA UDOMITELJSTVA ZA DJECU  -

 POŽEGA – Već nakon prve tribine proteklog mjeseca koji je organizirao Centar za socijalnu skrb Požega i Sirius – centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje koje su odlično popratili mediji portal Kronika, tjednik Kronika Požeško-slavonska uz regionalni dnevnik Glas Slavonije, potaknut je interes novih obitelji u Požegi za udomiteljstvo djece.

Martina Vlašić ravnateljica centra za socijalnu skrb– Nakon objave u medijima dobili smo tri nove obitelji koje su izrazile želju da uđu u naš program udomiteljstva, i do kraja godine oni će biti spremni po našem programu za prihvat djece. S našeg područja u drugim županijama smješteno je još 35-ero djece, uglavnom po Slavoniji. Naša želja je svakako da što više djece bude smješteno ako je moguće na našem području, no to svakako ovisi i o prilikama kod udomitelja, ali nekada i o drugim faktorima. Poželjno je da su roditelji djece koja se udomljuju blizu djece, da mogu nastaviti svoje osobne kontakte s djecom, a nekada odgovara u konfliktnim situacijama i kod problematičnih roditelja da su ta djeca ipak malo dalje. No sigurno pola od broja djece smještenih izvan našeg centra bilo bi dobro da su smještena na području naše županije – istakla je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, koja napominje da će centar raditi na stvaranju još većeg kruga potencijalnih udomiteljskih obitelji jer se ne može planirati kad će i koliko djece trebati smještaj kod udomitelja. U nekim obiteljima se dugoročno prati stanje i tu ako se ne napravi pomaka već mogu biti planirana izdvajanja djece i prihvat u udomiteljske obitelji, što je posebno sa slučajevima djece od 1-7 godina, koje idu uglavnom u odomiteljske obitelji, dok se starija djeca smještaju i u domove za djecu. No uglavnom su to žurne situacije i zbog toga požeški centar radi intenzivno na stvaranju nove mreže udomiteljskih obitelji, jer do sada je bilo samo pet obitelji u koju su se smještala djeca.

Anita KranjcKako u udomiteljskim obiteljima djeca mogu ostati i nakon navršenih 18 godina, ako se još školuju i dok se ne osamostale u životu, daje se prednost sve više udomljavanju. Za djecu koja su u domovima, nakon navršenih 18 godina organizira se u izdvojenim stanovima zajednički boravak više njih u nastavku školovanja i traženju prvog posla. – Trenutno ima nekoliko potreba za izdvajanje djece iz bioloških obitelji, te su centru potrebne upravo ove nove udomiteljske obitelji. Svi ti postupci često su žurni, tražimo uvijek najbolje udomitelje koji svojom kvalitetom odgovaraju potrebi djeteta – dodaje ravnateljica Vlašić.

 Anita Kranjc iz Gornjih Emovaca, prigradskog naselja grada Požege, udomiteljica je već nekoliko godina i na tribini je podijelila svoja dobra iskustva sa novim i potencijalnim udomiteljskim obiteljima. – U medijima sam vidjela potrebu za udomiteljstvom i to me motiviralo da se javim. Imamo jednu kćerku i htjeli smo povećati naše obiteljsko okruženje, da bude veće obiteljsko ozračje i primili smo četiri dečka, četiri naša mušketira. Prvo smo prošle godine dobili dvojicu braće blizance, sada su tri godine starosti, a ove godine dobili smo još dvojicu braće, od jedne i četiri godine starosti. U početku je bilo malo teško, no na sve se brzo navikne, a podršku sam dobila u svojoj obitelji, svojim susjedima i svojim mještanima. Sad je sve super iako imam pune ruke posla.

Drenka Vuković ŠipošDrenka Vuković Šipoš iz Požege ima svoje troje djece, a dvoje su već odrasli i otišli svojim putem daleko. - Ostala je još curica od deset godina i ona me motivirala na udomiteljstvo, jer je ostala sama. Otišla sam u Centar, gdje su me jako lijepo primili. Očekivala sam puno papirologije i hodanja, no svu dokumentaciju kao potencijalni udomitelj brzo sam prikupila. Prošla sam program pri ministarstvu, dobila licencu i nakon mjesec dana došla mi je curica od 7 godina, sada je ona već 11-ta godina. Uz nju sada imam još curicu jednu u 18-toj godini i jednu curicu od 5 godina. Najveću potporu sam imala od svoje kćerke, ali i od svoje braće i svojih roditelja. Kada sam izrekla svoju ideju svi su me u tome poduprli i svi mi uskoče ako imam koji problem. Evo sada smo im ali vodene kozice pa je bila potrebna izolacija i malo više posla, pa mi svi uskoče u pomoć.

 Uvriježeno je mišljenje da za udomiteljsku obitelj treba puno papirologije i puno uvjeta pa mnogi koji možda imaju i idealne uvjete odustanu od toga. - Za postati udomiteljska obitelj potrebno je imati svoju kuću, imati stalne prihode, ne biti kažnjavana i u roku tjedan dana ja sam već išla na testiranje. Prošla osposobljavanje i dobila licencu u roku od 30 dana. U svemu vam pomaže Centar za socijalnu skrb i vrlo često me obilaze, i požeški Centar, ali i centri iz gradova iz kojih mi dolaze djeca. Manja djeca su se vrlo brzo prilagodila, a ovi stariji trebaju i šest mjeseci, no onda sve dobro funkcionira. Oni prihvate tu činjenicu da će biti smješteni u drugu obitelj, no treba malo vremena za prilagodbu – ohrabrujuće je za buduće udomitelja istakla Drenka a najvažniji joj je ipak osmijeh na licu te djece i kada vidi da su ona sretna.