Četvrtak, 30 Listopad 2014 10:11

Program podrške razvoja udomiteljstva za djecu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ORGANIZIRAO OKRUGLI STOL  -

 POŽEGA – Ne mijenjajte svijet – promijenite život jednog djeteta jer svako dijete, radi potpunog i skladnog razvoja svoje osobnosti, treba rasti u obiteljskoj sredini, u ozračju sreće i ljubavi, razumijevanja ... IMG 4573čulo se na Okruglom stolu u sklopu Kampanje „Program podrške razvoja udomiteljstva za djecu od 2014. – 2017. Organizirali su ga Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji sa Centrom za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje „Sirius“ iz Zagreba kao trogodišnji projekt koji financira Ministarstva socijalne politike a provodi se u četiri županije. Za cilj ima kvalitetno upoznavanje sudionika o problemima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te razvoj i uspostava partnerstva s relevantnim ustanovama i organizacijama u promociji domiteljstva za djecu.

 - Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega imamo svega pet udomiteljskih obitelji, što je svakako nedovoljno za naše potrebe. U njima je smješteno 14-ero djece, a osim njih još 35-ero naše djece bez adekvatne roditeljske skrbi smješteno je na području Slavonije, u drugim udomiteljskim obiteljima, dječjem selu i ustanovama. Za ovu djecu svakako bi bilo bolje i zbog uspostave veze s biološkom IMG 4576obitelji da su bliže, na području Požeško-slavonske županije – istakla je ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb, Martina Vlašić, dipl. soc. radnica, koja kaže da je za Centar bitno da udomiteljske obitelji budu kvalitetne, da to budu odgovorni udomitelji, da bi ispunili svrhu roditeljstva. – Nacionalni interes je da se jača van institucijska skrb, da se u najranijoj životnoj dobi djeteta smještaju u udomiteljske obitelji. To je bolji oblik skrbi jer se pruža privrženiji odnos i briga za dijete od strane udomitelja.

 Ovaj program provodimo s 4 Centra za socijalnu skrb s ciljem da populariziramo udomiteljstvo za djecu, jer u nekim područjima postoji ta tradicija, a u nekim dijelovima je slabo razvijeno. Cilj je da što više djece bude u obiteljskom okruženju i da ostaju u područjima iz kojih dolaze, a ne da djeca iz Požege odlaze u udaljene županije u Hrvatskoj. Plan je da do 2016. godine 80% djece bude zbrinuto u udomiteljskim obiteljima a samo 20% u domovima, a taj odnos je sada lošiji, posebno kod djece s poteškoćama u razvoju - kaže Mirela Miharija predsjednica Centra Sirius.