Utorak, 28 Listopad 2014 09:55

Unatoč povoljnih uvjeta nema zainteresiranih ulagača

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GOSPODARSKA ZONA ČAGLIN I DALJE STOJI PRAZNA  -

 ČAGLIN - Iako je gospodarska zona u općini Čaglin unazad tri godine infrastrukturno opremljena i uređena, na žalost zainteresiranih ulagača u ovaj najnerazvijeniji kraj Požeško-slavonske županije koji ima status područja od posebne državne skrbi, još uvijek nema. Ne pomažu tu ni izuzetno povoljni uvjeti koje, općina nudi od cijene zemljišta po kunu do oslobađanja plaćanja naknada i drugih pogodnosti.

IMG 6129Zona je pogodna za prerađivačke poljoprivredne pogone te obnovljive izvore energije za koje je bilo interesa još i prije otvaranja zone, no i ti ulagači se više ne javljaju. Zato u općini Čaglin kaže tamošnji načelnik Ivan Đurina, ne namjeravaju odustati. Novu priliku vide u LAG-u Posavina iz susjedne Brodsko-posavske županije.

 Svjesni da s malim općinskim proračunom od svega pet milijuna kuna ne mogu puno toga učiniti nove projekte žele kandidirati prema strukturnim fondovima kako bi i na taj način zadržali mlade. Kako čaglinski kraj ima atraktivne destinacije među kojima je i Sovsko jezero koje je s 450 metara nadmorske visine i najviše prirodno jezero u ovom dijelu Slavonije upravo tu vide mogućnost za razvoj turizma.

 Mlade buduće stručnjake na svom području općina želi zadržati i njihovim stipendiranjem, pa tako stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno dobiva šestoro studenata iz čaglinskog kraja. 

Zapošljavaju u komunalnoj tvrtki
Već punih pet godina općina Čaglin ima svoju vlastitu komunalnu tvrtku. Zahvaljujući njoj stanovnici tamošnjih 30-ak naselja ipak ostvaruju osnovne komunalne potrebe od uređenja naselja do održavanja nerazvrstanih putova i slično. Za tu je namjenu općina, kupila komunalne strojeve i uređaje te nastavlja s opremanjem svoje tvrtke.

 U planu je kako doznajemo od načelnika Ivana Đurine daljnje zapošljavanje još dva djelatnike jer posla ima dosta. - Zakon nam nalaže da vodimo brigu o mjesnim grobljima i da izradimo katastar a mi smo to još proširili pa će ta tvrtka radili i ukope i sve drugo oko groblja te održavanje javnih površina. Zato vjerujemo da će se Komunalac moći i sam financirati. Evo uskoro stiže i zima pa će posla oko cesta biti dosta jer je od iznimne važnosti da svi mogu doći do škola, ambulante, našeg općinskog središta - kaže Đurina dodajući kako su iz tih razloga u općini zainteresirani da rad komunalne tvrtke bude što kvalitetniji i bolji.