Subota, 25 Listopad 2014 17:53

Devedeset godina u humanoj zadaći spašavanja od požara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO VETOVO 1924. – 2014.  -

 VETOVO – Svečanom sjednicom, posvetom zastave i novog navalnog vozila, svečanim mimohodom kroz naselje i vatrogasnom pokaznom vježbom DVD Vetovo obilježilo je 90 godina postojanja i uspješnog rada, devedeset godina u humanoj zadaći spašavanja od požara, te drugih ugroza i elementarnih nepogoda. I danas su ustrajali na tom zadatku, ali pokretač su i nositelj i svih ostalih aktivnosti u selu, pa i kulturnih i društvenih događanja, a bez njih se jednostavno ne može. – Svi smo se mi već toliko navikli na vas, a i mirno spavamo jer znamo da ste vi tu, stoga vam hvala za sve – istakla je predsjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva, Vetovčanka, Josipa Miličević. Ovu visoku obljetnicu čestitao im je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, zamjenik župana Željko Jakopović, te predsjednik VZŽ Željko Petrović.

 Sve je zapravo počelo u proljeće 1924. godine kada se grupa naprednih seljana okupljena oko župnika organizirala i krenula u osnivanje vatrogasnog društva na dobrovoljnoj osnovi. Te iste godine nabavili su i prvu ručnu vatrogasnu štrcaljku, ali odmah krenuli sa gradnjom vatrogasnog spremišta za opremu ali i gradnju vatrogasnog doma kojeg dovršavaju 1930. godine. Cijeli niz godina radili su na temelju dragovoljnosti, humanosti i solidarnosti, a rad je prekinut samo za vrijeme 2. Svjetskog rata. No odmah nakon rata nastavljen je rad s opremom koju su mještani sakrili u svojim kućama i tako spasili. Za Domovinskog rata iako je puno pripadnika otišlo u redove hrvatskih branitelja rad nije niti jednog trenutka prekidan, nego se radilo sa pojačanom opreznošću i stalnom spremnošću društva.

 Danas društvo broji ukupno 88 članova i dva odjeljenja djece i mladih. Vatrogasci su niz godina obučavani za vatrogasne zadatke te i posebne specijalnosti, a na raspolaganju im je uz staro navalno vozilo TAM i novo donirano navalno vozilo Stayer iz austrijske pokrajine Tirol sa kompletnom opremom za navalu na požare. U tijeku je gradnja novog vatrogasnog spremišta za zbrinjavanje vozila i osobne opreme vatrogasaca.
Nakon posvete vatrogasne zastave s likom sv. Florijana, vetovački župnik Tomo Mrnjec blagoslovio je i donirano vozilo te sve vatrogasce. Nakon posvete i svečanog mimohoda izvedena je pokazna vatrogasna vježba u koju su uključeni i vatrogasci Vatrogasnog centra Kutjevo s hidrauličnim 24 metarskim auto ljestvama koji su inscenirani požar na krovištu doma gasili s visine.

 Prilikom obilježavanje 90. obljetnice plamenicama i priznanjima nagrađeni su vatrogasci za 10, 20, 30 i 40 godina rada u društvu, te zaslužne institucije i tvrtke koje su pomogle u dosadašnjem radu.