Subota, 25 Listopad 2014 17:42

Sjećanja na Matu Kovačevića ne blijede

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 UDVDR OGRANAK PLETERNICA POSTAVIO SPOMEN PLOČU POGINULOM BRANITELJU   -

GRADAC – Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pleternica postavio je spomen ploču na područnu školu u Gradcu poginulom branitelju Mati Kovačeviću, rođenom u Gradcu 29. listopada 1971. godine. Samo dva dana prije svoga 23. rođendana 27. listopada 1994. godine prilikom izvršavanja zadatka između mjesta Branešci i Španovica smrtno je stradao od aktiviranja neprijateljske eksplozivne naprave. – Nakon dvadeset godina sjećanja još ne blijede i Mato će ostati u sjećanju kao iskreni domoljub koji je svoj život položio za domovinu koju mi sada baštinimo. Namjera UDVDR Pleternice je postaviti spomen ploče braniteljima koji su poginuli na prvim crtama bojišnica u Domovinskom ratu – istakao je Zvonko Polić, predsjednik UDVDR Pleternica i zahvalio se svima na velikom odazivu na ovom svečanom otkrivanju spomen ploče.

 Uz roditelje i rodbinu poginulog Mate Kovačevića na otkrivanju spomen ploče okupili su se brojni mještani, učenici OŠ fra Kaje Adžića, Područne škole Gradac, suborci iz Udruge Specijalne policije Trenk, čiji je Mato bio pripadnik, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije, Ranko Lovrić, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije, tajnik UDVDR i savjetnik ministra branitelja Marko Matanović, predsjednik UDVDR županije Krešimir Pavelić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, saborski zastupnik Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Ponosan sam ovdje govoriti kao župan, kao general, ali i kao suborac prijatelja kojemu danas dajemo malu sitnicu, počast na kamenu upisana i zapisana na spomen njega i njegovog djela. Jesen je vrijeme kada se vraćamo unazad 23 godine, kada je Hrvatska bila upitna, ali postojali su ljudi koji to nisu dali da to tako bude, nego su dali sebe i spremni bili dati sve pa i svoje živote. takav je bio Mato Kovačević koji je dao život, dao je ono najviše što je mogao – rekao je župan Tomašević obraćajući se posebno djeci i učenicima, da se prisjećaju branitelja i teškog dobivanja Hrvatske.

 Učenici Područne škole izveli su recital domoljubnih stihova, spomen ploču otkrila je majka Terezija Kovačević i predsjednik udruge Zvonko Polić, a ploču i sve nazočne blagoslovio je pleternički župnik Antun Čorković. Vijence podno ploče položili su delegacije UDVDR, grada Pleternice, Požeško-slavonske županije, Udruge Specijalne policije Trenk te rodbina i roditelji Mate Kovačevića.