Petak, 03 Listopad 2014 12:11

Uspješna akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAKLADA ANA RUKAVINA U PAKRACU DOBILA NOVIH 169 ČLANOVA  -

 PAKRAC - Potaknuta tužnom pričom o djevojčici Dori Perčin kojoj je nedavno potvrđena dijagnoza akutne mijelomonocitne leukemije, Profesorica i učeniceZaklada Ana Rukavina organizirala je akciju upisa u Registar u Pakracu, 02. listopada, od 10 do 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ova je akcija organizirana na inicijativu Palijativnog tima „LiPa“ i Ljerke Pavković, a svi koji su se odazvali akciji pomažu Dori da pronađe srodnog darivatelja koštane srži te povećavaju šanse za život oboljelima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi. Zahvaljujući brojnim donorima i donatorima, a nadasve dobrim ljudima, hrvatski Registar danas broji 45.442 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hrvatski Registar dio je svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), a darivatelji iz hrvatskog Registra dali su šansu za život 25 oboljelih u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.

Marija Stapar- Zadovoljna sam odazivu na akciju, jer smo prikupili 169 uzoraka dobrovoljnih darivatelja - kazala je Marija Stapar iz Zaklade. Osim članova Zaklade u akciji prikupljanja sudjelovali su učenice i učenici Srednje medicinske škole Pakrac zajedno sa svoje tri profesorice.