Utorak, 30 Rujan 2014 11:55

Najbolji strijelac Stjepan Cvitković iz Splitsko-dalmatinske županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

20. DRŽAVNO PRVENSTVO HLS-a U LOVNOM STRELJAŠTVU  -

Najbolja ekipa lovaca strijelaca iz Krapinsko-zagorske županije

 BZENICA – Najpoznatije lovačko strelište kojim gospodari Lovački savez Požeško-slavonske županije po treći puta je ugostilo najbolje strijelce u lovnom streljaštvu Republike Hrvatske. Tako su u Bzenici na 20. državnom prvenstvu Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu sigurno oko i mirnu ruku pokazale 21. ekipa iz svih hrvatskih županija i grada Zagreba, a natjecali su se po prvi puta u kategoriji trap i parkur. Natjecanje je počasnim pucnjem otvorila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić u nazočnosti Đure Dečaka, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza, Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana, Domagoja Križaja, pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva i Franje Lucića saborskog zastupnika.

IMG 9930– Prvi puta se održava natjecanje u ove dvije discipline i po prvi puta proglašavamo ukupne pobjednike u ovom lovačkom natjecanju strijelaca, kako u pojedinačnom, tako i u ekipnom plasmanu. Ukupno na ovom natjecanju sudjeluje preko 200 osoba, što je značajno i za naše turističke kapacitete, jer su svi smještajni kapaciteti popunjeni nekoliko dana. Na ovom strelištu olimpijskih dimenzija, koje smo od nedavno i kompletno ogradili, mogla bi se održavati i veća natjecanja, no za sada su nam upravo prepreka mali smještajni kapaciteti na području naše županije – istakao je Zdravko Vujnović, predsjednik LS Požeško-slavonske županije, odličan domaćin, što su napomenuli i svi gosti te istakli posebnu slavonsku gostoljubivost.

 U disciplini trap gađa se leteća meta, koju izbacuje automat sa zadrškom od nekoliko sekundi nakon davanja znaka lovca koji je na liniji pucanja, a meta izlazi pod raznim kutovima i odlazi od lovca, tzv. leteći golub. Nova disciplina u kojoj se lovci po prvi puta i službeno natječu na državnom prvenstvu je lovački parkur, kažu lovci disciplina koja je najbliža lovu, automat izbacuje mete koje oponašaju trk zeca, izlet prepelice, šljuke, fazana, a mete se kreću paralelno s lovcem, ali i u dolasku prema lovcu. – To je pravom lovu najpribližnije natjecanje i pravo sportsko natjecanje. Mete izlaze i lijevo i desno i odlaze i dolaze prema lovcu, a idu i paralelno sa zemljom kojom oponašaju trk zeca. Komandom koju daje lovac na strelištu aktivira se leteća meta, a sam pucanj iz puške aktivira još jednu dodatnu leteću metu, IMG 9945što daje dodatnu draž u natjecanju. Iako se prvi puta lovcu susreću s ovom disciplinom u službenom natjecanju, dvije godine su se prilagođavali toj kategoriji, ima i dobrih rezultata – dodaje Vujnović, koji najavljuje da će se uskoro uvesti i natjecanje u lovnom streljaštvu s užljebljenim cijevima, tzv. lovačkim karabinima. U tom slučaju ovo strelište u Bzenici bi se proširilo i nabavili automati za izbacivanje i tih vrsta meta, što je svakako želja čelništva Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u čemu očekuju i podršku HLS-ovog predsjedništva. Mogućnosti za proširenje strelišta postoje, potrebno zemljište za proširenje osigurat će se dokupom i zamjenom poljoprivrednog zemljišta s mještanima Bzenice.

 Nakon dvodnevnog natjecanja, kojemu je prethodio i službeni trening dan ranije, dobili su se odlični rezultati. Najbolji strijelci ekipno pokazali su se lovci iz Krapinsko-zagorske županije, Mladen Ban, Zlatko Jurina, Božidar Galović, Martin Čopor, Željko Berc i Zvonimir Jakuš s 219 pogodaka. Drugo mjesto osvojila je ekipa Varaždinske županije s 211 pogodaka, a treće mjesto osvojili su strijelci Istarske županije s 209 pogodaka i to u raspucavanju zbog istog broja pogodaka s ekipom Splitsko-dalmatinske županije, kojoj je pripalo četvrto mjesto. - Evo emocije su još na visini jer to je naše prvo zlato i prvo mjesto. Do sada je ekipa Krapinsko-zagorske županije nekoliko puta bila druga i treća, dobri su to strijelci i svi smo sretni. Domaćini su bili odlični, vrijeme nas je poslužilo, slavonska ljudskost i toplina se vidjela cijelo vrijeme. Kako je ovo prvo natjecanje u ovim disciplinama vidljivo je da su se naši strijelci najbolje snašli i prilagodili tome. Teško je biti najbolji u obje discipline, šest strijelaca moraju konstantno biti pripravni i dobri – istakao je Mario Vodolšak voditelj pobjedničke ekipe.

 Najbolji pojedinac također u obje discipline objedinjeno bio je Stjepan Cvitković iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije. – Prvi puta se natjecanje odvijalo na ovaj način i ja sam uspija pobijediti. Osjećam se super jer je ovo prekrasna stvar koja se trebala davno dogoditi, tako da se svi strijelci iz raznih disciplina pokažu sada u ovom objedinjenom natjecanju. Ja sam se godinama bavio gađanjem u kategoriji skip, hrvatski reprezentativac 15 godina, pucao na međunarodnim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima, no to i nije sada velika prednost. Ja sam imao veliki motiv da pobijedim i zato sam pobijedio nam ovom natjecanju – rekao je Cvitković, nakon preuzimanja zlatne medalje, koji ističe da je na ovoj streljani više puta pucao i pohvalio je organizatore da je svake godine sve bolje a posebno ove godine. Strelište u Bzenici, kaže Cvitković uređeno je na europskom nivou, a ovaj prekrasni prirodni ambijent tome samo IMG 9938dodaje višu ocjenu, uz turbo slavonsko domaćinstvo.
Srebrnu medalju osvojio je Martin Čopor iz Krapinsko-zagorske županije, treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Eni Jugovac iz Istarske županije, četvrto mjesto Božidar Galović Krapinsko-zagorska županija, peto mjesto Damir Mesek Koprivničko-križevačka županija, šesto mjesto Zvonimir Jakuš, Krapinsko-zagorska županija. Njih šest od sada predstavljaju i Hrvatsku reprezentaciju za međudržavna i međunarodna natjecanja u lovačkom streljaštvu. Medalje i pehare, te veliki prijelazni pehar dodijelio je Vinko Pavlić, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zadužen za lovno streljaštvo.

 - Moram se zahvaliti domaćinima koji su uz niz problema koje je izazvalo loše vrijeme na strelištu, uspjeli prekrasno urediti streljanu ali i izmoliti lijepo vrijeme ovih nekoliko dana, da nismo imali nikakvih problema, nikakvih primjedbi niti od jednog strijelca. Svi su zadovoljni i dojmove s ovog natjecanja još ćemo danima sređivati. Na našem predsjedništvu raspravit ćemo da li treba još što dograđivati, jer želja nam je da se u budućnosti uključi i treća disciplina, a to je gađanje meta s puškom s užljebljenim cijevima gdje bi onda dobili kompletnog pobjednika u svim lovačkim disciplinama u lovnom streljaštvu. Ovaj sada novi ustroj s kojim se prvi puta natječemo je po uzoru na Europske zemlje s kojima se sada sve više takmičimo. Ne možemo se mi više takmičiti u bacanju kamena s ramena dok oni imaju neke druge discipline, nego se moramo natjecati zajedno s njima – rekao je Vinko Pavlić, dopredsjednik HLS, koji je najavio uskoro natjecanje lovaca s lovcima Republike Slovenije.