Četvrtak, 18 Rujan 2014 10:38

Sjećanje na poginule Bjelovarčane

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

23. KOMEMORACIJA U KUSONJAMA  -

 KUSONJE / PAKRAC - Žrtva hrabrih branitelja 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske koji su u Kusonjama dali svoje živote kako bi danas imali svoju slobodnu i neovisnu Hrvatsku ne smije nikada biti zaboravljena, zajednička je poruka svih govornika na komemoraciji koja je održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama, a u povodu obilježavanja 23. odnosno 21. obljetnice pogibije bjelovarskih branitelja.

BajsTužna ali u isto vrijeme ponosna 23. obljetnica stradavanja 20 bjelovarskih branitelja koji su ubijeni 8. rujna 1991. godine, kao i trojice njihovih suboraca koji su na istom mjestu dvije godine kasnije poginuli od podmetnute neprijateljske mine, započelo je kod spomen obilježja kod Brusničkog mosta (malo uzvodno od utoka potoka Brusnice u Pakru). Na tom mjestu su pobunjeni Srbi pokopali pubijane Bjelovarčane, koji su ekshumirani u veljači 1992. Protokol je počeo postrojavanjem počasnog voda te su predstavnici županija Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske, kao i predstavnici braniteljskih i policijskih udruga položili vijenace i zapalili svijeće. Potom su se sudionici tradicionalnim mimohodom uputili do kapelice Male Gospe gdje je održana središnja komemoracija. Okupljene su prve pozdravili Branko Budić, predsjednik Udruge A-satnije Zbora narodne garde Bjelovar i Dubravko Sodomka u ime pripadnika Diverzantskog voda iz Bjelovara rekavši kako s tugom i ponosom dolaze u Kusonje odati počast istinskim herojima i suborcima, te da kršćanska tradicija u Hrvata ne propagira oko za oko, zub za zub. Da treba oprostiti ali ne i zaboraviti, Davor Huška, pakrački gradonačelnik, naglasio je važnost prevelike žrtve poginulih branitelja te izrazio žalost što i ove godine predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nije nazočio komemoraciji, mada je više puta to obećao.

Huška- Treba zahtijevati da se o našem Domovinskom ratu uči u školama, da naša djeca i unučad znaju kako je nastala naša država, na krvi naših branitelja. Naši su heroji zaslužili da se njihova imena spominju generacijama - rekao je Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonski. Nazočnima se obratio i Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorski naglasivši kako su Kusonje mjesto posebnog pijeteta ne samo za Bjelovarčane nego i za cijelu Hrvatsku te kao takvo mora biti zapisano u našoj povijesti. Uz Vedrana Babića, izaslanika predsjednika Sabora i brigadira Tomislava Pavičića, izaslanika predsjednika Republike Hrvatske, okupljenima se obratila i saborska zastupnica Jadranka Kosor koja je istaknula kako na mjesto pogibije treba kleknuti, pomoliti se i zahvaliti na veličanstvenoj hrabrosti. Okupljene je na kraju pozdravio i Predrag Matić, ministar branitelja, rekavši kako se u Kusonjama dogodio gnjusni ratni zločin koji mora biti priveden pravdi. 

Komemoracija je završila nastupom zbora Hrvatskog obrtničko-radničkog kulturno-umjetničkog društva "Golub" iz Bjelovara. Svetu misu zadušnicu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak.

Prvi pravi igrani film o hrvatskim braniteljima

 - Film Kristijana Milića "Broj 55" inspiriran događajima u Kusonjama, je prvi film koji hrvatske branitelje neprikazuje kao alkoholičare koji dođu doma, ubiju sve svoje pa na kraju i sebe” – rekao je ministar Matić, na pretpremijeri filma koja je isti dan nakon komemoracije održana u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman, u dva termina u 19. i 21. sati. Pred prepunom dvoranom uzvanike je pozdravio PredDamir Špančić, predsjednik KPD "Sloga", rekavši kako je igrani film istinita priča o ružnom i teškom vremenu u kojem se Hrvatska nalazila. Među uzvanicima bio je i Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a u čijoj je produkciji snimljen film, istaknuvši kako je ovo prva javna projekcija izvan festivalskog natjecanja te kako je njihova dužnost bila ovaj uradak prikazati u Pakracu. Naglasio je da je film realan ali da ne treba izistirati na pojedinostima već treba obratiti pozornost i na umjetničku vrednotu filma. 

Da je film kod gledatelja izazvao velike reakcije i emocije govori činjenica da su gledatelji nakon projekcije izlazili uplakanih lica potreseni dramatičnim i teškim scenama. Film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića osvojio je osam zlatnih arena i Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na ovogodišnjem pulskom festivalu te je pobjednik i vukovarskog filmskog festivala.
Obzirom da se bavim istraživanjem i pisanjem o Domovinskom ratu na području Pakraca i Lipika, mogu i kao autor ovog teksta reći da je film pogodio u srž stvari. Dosta autentično je prikazao zbivanja, naravno ne 100 posto, jer bilo je tu i umjetničkog izričaja. Kolegica s Daruvarskog radija mi je postavila pitanje, kao povjesničaru, dali su oni bili heroji?. Da bili su heroji. Samo mi nikako nije jasno zašto nitko, ni na komemoraciji ni u filmu, baš nitko ne spominje dvojicu branitelja koji su se izvukli iz Kusonja?

 Među roditeljima poginulih bila je i Zorica Posarić koja je 8. rujna 1991. godine u Kusonjama izgubila sina Marija. - Na početku još nekako, ali kako je film odmicao sve je teže, nisam mogla gledati. Samo sam plakala. Sva sreća što su to glumili drugi ljudi, a ne naši sinovi. Zato sam nekako izdržala. Čestitam tim glumcima s kojima sam postala dobar prijatelj.