Srijeda, 17 Rujan 2014 09:48

Traže dovršenje uređenja Veličanke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REAGIRANJE I PETICIJA STANOVNIKA NOVIH MIHALJEVACA  -

 NOVI MIHALJEVCI - Već i prije poplava u svibnju, prilikom većih kiša, zadnjih nekoliko godina Veličanka je odnosila ljudima zemlju, zbog toga su neki mještani bezuspješno tražili od Grada Požege da se nešto poduzme. 
Nakon poplava u svibnju, mještani Mihaljevaca i Novih Mihaljevaca, potpisali su peticiju kojom traže dovršetak uređenja vodotoka Veličanke na njihovom području. Peticiju je potpisalo 60-ak kućanstava te je ista dostavljena u Hrvatske vode, gosp. Taborskom.
Iz Hrvatskih voda (VGI za mali sliv „Orljava-Londža“ Požega) odgovorili su kako sredstva za sanaciju šteta od poplava nisu osigurana te kako se trenutno legalnim putem ništa ne može poduzeti. „Čim se sredstva odobre... počinjemo sa radovima“ - stoji u odgovoru. Sredstava nema, iako su štete koje nastaju puno veće nego koliko novca treba za sanaciju šteta od poplava. Ako se hitno nešto ne poduzme, šteta će biti enormne!
S obzirom da smo tražili uređenje vodotoka, što ulazi u kategoriju investicija (a ne održavanja) iz Hrvatskih voda su nas uputili da se obratimo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Upravi za zaštitu prirode. Poslala sam dopis Ministarstvu, zajedno s peticijom i odgovorom Hrvatskih voda te dobila odgovor kako nisu nadležni.
Nadam se da će konačno Grad Požega, Hrvatske vode i druge nadležne i nedležne institucije sjesti zajedno, izraditi projekt te pronaći sredstva u proračunima Grada Požege, Županije, Hrvatskih voda, RH te da će se započeti s radovima ...