Subota, 13 Rujan 2014 18:20

12. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 3. Natjecanje u oranju konjima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

ZAVRŠILO 12. NATJECANJE U ORANJU REPUBLIKE HRVATSKE  -

 Najbolji hrvatski orači odlaze na Svjetsko natjecanje u Dansku

 Milenko Hrgović iz Virovitičko-podravske županije najbolji je orač sa plugom premetnjakom, a Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije sa plugom ravnjakom.

 

POŽEGA – Pod vrlo teškim uvjetima jer su natjecateljska polja danima natapana iznadprosječnim padalinama, održano je 12. natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 3. natjecanje u oranju s konjima. Oralo se na uređenim ratarskim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole Požega koja je bila domaćin ovog natjecanja, u organizaciji Požeško-slavonske županije i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača. Natjecanje je uz želju za što boljim uspjehom svih natjecatelja otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Vi koji ste danas došli u našu županiju najbolji ste u svojim županijama i predstavljate duh i tradiciju čovjeka i obitelji koje proizvode kruh naš svagdašnji. Vi se danas želite natjecati na tradiciji hrvatskog naroda, tko će biti bolji u otvaranju ove naše slavonske žutulje, ilovače kako bi je priredili za što bolji urod. Uz sve kopnene županije ovdje su i orači iz splitsko-dalmatinske i istarske županije što pokazuje našu veličinu – istakao je župan Tomašević.
Natjecalo se 32 orača iz 16 hrvatskih županija u dvije kategorije, traktorsko oranje s trobrazdnim plugom premetnjakom i dvobrazdnim plugom ravnjakom, te 12 natjecatelja s jednobrazdnim plugom u oranju s konjima iz pet županija. Posebna ekipa sudaca ocjenjivala je najbolje otvaranje prve brazde u polju, te kasnije ravninu oranja, potrebnu dubinu brazde mjerenu na više mjesta na pooranoj parceli, ujednačenost brazdi, najbolje slaganje brazde i bez vidljivih ostataka trave ili strna, te opći dojam poorane površine.
- Ovo natjecanje mogu ocijeniti vrlo uspješnim, nešto što će svakako doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede. Evo mi kao mlada država ovo smo organizirali po 12. puta, a svijet se već time bavi 60 puta. U praksi mi ne zaostajemo jako za Europom i svijetom, i vidimo da neki od naših natjecatelja imaju posljednje riječi tehnike, vrhunske plugove. Zadovoljni smo što smo u ovako teškim uvjetima sve uspješno završili – zaključio je zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović koji je i uručio pehare i priznanja najboljima uz predsjednika Svjetske organizacije orača Tugomira Majdaka i ravnateljicu Poljoprivredno-prehrambene škole Mariju Grgić.
Pobjednici sa 12. natjecanja u oranju RH, Milenko Hrgović iz Virovitičko-podravske županije i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije nastupit će na 62. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati 2015. godine u Danskoj i braniti boje Hrvatske. Ove godine Svjetsko natjecanje je održano u Francuskoj, a prije dvije godine domaćinom Svjetskom natjecanja orača bila je Hrvatska, a održano je u Biogradu na moru, na plodnim poljima uz Vransko jezero.
Nije mu ovo bila prva pobjeda, u oračkom natjecanju ima već iskustava. - Pobijedio sam prvi puta 2008. godine u Gudovcu, a sudjelovao sam osim na državnim i na svjetskim natjecanjima. Prvo sam se natjecao sa plugom premetnjakom, a sada sam pokušao i s plugom ravnjakom i ponovno uspio – istakao je Tomislav Kuharić.
Milenko Hrgović ističe da treba imati dobar plug, ali i iskustva, te svakako vježbe. – Za ovo natjecanje me veže ljubav prema oranju. Danas su bili jako teški uvjeti, no kako za mene tako i za druge. Za mene je moja parcela bila dobra, nisam se puno nadao, no ove godine sam uspio biti prvi i napraviti najbolje brazde. Prošle godine sam bio treći, godinu prije četvrti. Orao sam sa John Deerem od 100 KS i plugom Kverneland s kojim oru svi svjetski pobjednici već nekoliko godina i svakako bolje oru nego obični plugovi.
Sa konjima je najbolje orao Ivan Despetović. – Prije sam se natjecao i sa traktorima, a uzgajam konje već godinama, pa sam se odlučio i natjecati s konjima. Orao sam sa konjima hrvatskim hladnokrvnjacima, kobile Zeka Prima, koji su snažni konji. Moraju biti snažni konji i utrenirani za oranje, te jako poslušni. Moja Zeka kad ja kažem drži mi nogu na ramenu.
  

Najbolji u oranju s trobrazdnim plugom premetnjakom:

Milenko Hrgović - Virovitičko-podravska županija
Zoran Kosanović - Bjelovarsko–bilogorska županija
Dario Pocedulić - Varaždinska županija

 

Najbolji u oranju s dvobrazdnim plugom ravnjakom:

 Tomislav Kuharić - Krapinsko-zagorska županija
Željko Krapec - Bjelovarsko-bilogorska županija
Saša Višak - Koprivničko-križevačka županija

 

Plasman ekipno po županijama:

 Bjelovarsko-bilogorska županija
Krapinsko-zagorska županija
Virovitičko-podravska županija

 

Najbolji u oranju s konjima:

 Ivan Despetović - Bjelovarsko-bilogorska županija
Ivan Dugaja - Virovitičko-podravska županija
Mirko Majsec - Krapinsko-zagorska županija