Nedjelja, 31 Kolovoz 2014 12:14

Na državno idu Mijo Samaržija i Miroslav Bartolović

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

11. NATJECANJE ORAČA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 POKAZNO ORANJE S KONJIMA PRIKAZALI SU ČLANOVI KONJOGOJSTVENE UDRUGE VALLIS AUREA

 POŽEGA – Na ratarskim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole Požega održano je 11. Natjecanje orača Požeško-slavonske županije i pokazno oranje s konjima, kao uvodno natjecanje za 12. Natjecanje orača RH koje se održava za dva tjedna 13. rujna. Na županijskom oranju natjecalo se devet natjecatelja i to njih 6 sa plugovima premetnjacima i 3 sa plugovima ravnjacima. - IMG 6095Evo nastojimo svake godine da održimo natjecanje naših orača i to uvijek u drugom mjestu naše županije, a ove godine ono je ponovno došlo u Požegu i to pod domaćinstvo poljoprivredne škole, upravo tamo gdje bi i trebao biti osnov i početak svega – rekao je ispred organizatora Ivica Prpić.
Orače je kao domaćin pozdravio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, najavio veliku manifestaciju, Državno natjecanje orača na kojem će učestvovati 17 županija, zamjenik župana Željko Jakopović, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić, a otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Dragi zaljubljenici u Slavoniju, zaljubljenici u poljoprivredu, traktore, ali i ove predivne životinje. Danas pokazujemo kako su nekada živjeli ljudi u Slavoniji, pokazujemo da bez žuljevitih ruku, IMG 6109bez znoja i velikog rada nema ni zadovoljstva ni uspjeha. Natjecati se može svakako, ali mi u Slavoniji njegujemo natjecanje i u oranju, što je nama blisko. Nadam se da će najbolji od vas biti uspješan i na državnom natjecanju, jer smatram da smo mi najbolji orači koji to stalno prikazuju na svojim njivama – poželio je uspjeh župan Tomašević.
Prije oranja Konjogojstvena udruga Valis Aurea u okićenim i ukrašenim zapregama provozala je sve goste, te nakon toga prikazali kako se nekada oralo sa dvopregom konja. Kako je župan Tomašević seljačko dijete, ostavio je kravatu i sako, te se uhvatio pluga i sa nekoliko brazda pokazao da nije zaboravio kako se oralo s konjima. Veliki je zaljubljenik u konje pa i sam ima nekoliko konja u uzgoju, te je na kraju je jednog od rasnih konja i zajahao.
Župan Alojz Tomašević se okušao u oranju sa konjimaNa natjecanju se ocjenjivalo ispravno otvaranje oranja početnom brazdom, potpuna ravnost brazde, zadana dubina brazde, lijepo preklapanje brazde koje ne ostavlja poljoprivredne ostatke na oranju. Na kraju natjecanja s najviše bodova pobijedio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca sa plugom ravnjakom, višegodišnji učesnik županijskih i državnih natjecanja, te Mijo Samardžija iz Biškupaca s plugom premetnjakom, također višegodišnji učesnik natjecanja u oranju. Posebnu nagradu dobio je najmlađi natjecatelj, 15-godišnji Marko Kuba.