Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 24 Kolovoz 2014 11:30

Prisegnulo 374 ročnika 13. generacije dragovoljaca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKA VOJARNA 123. BRIGADE PRIMILA NOVE VOJNIKINJE I VOJNIKE  -

 POŽEGA – Požeška vojarna ponovno je bila prepuna građana, svečano uređena sa postavljenom taktičko-tehničkom izložbom naoružanja i opreme za polaganje svečane prisege. U ovoj 13. generaciji dobrovoljnih ročnika, na vjernost i služenje domovini prisegnulo je 374 ročnika, od kojih je 37 vojnikinja i 337 vojnika.
IMG 5662- Oni su 8. kolovoza pristupili u Požešku vojarnu gdje će u četiri tjedna proći dvije faze osnovne obuke, te četiri tjedna na poligonu Gašinci. Dragovoljnom služenju vojnog roka u dosadašnjih 12 generacija pristupilo je 3.595 ročnika – istakao je satnik Ivica Rašić, časnik za odnose s javnošću Središta za temeljnu obuku.
Ročnicima, njihovim roditeljima i obiteljima čestitke povodom polaganja svečane prisege i pristupanja u Oružane snage RH uputio je izaslanik Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadni general Mladen Fuzul. – Prisega koji ste dali je vaše obećanje da ćete štiti RH u svim okolnostima i da ćete štititi naš demokratski poredak, slobodu i jednakost svih građana RH. Pred vama je vrijeme zahtjevne i izazovne obuku koja će omogućiti stjecanje znanja i vještina potrebnih za vojnički poziv. Obuka koja slijedi neće biti ispunjena samo teoretskim izučavanjem vojničkih zadaća, očekuju vas napori, učenje i taktičko savladavanje procedura koje će se provoditi na terenu. IMG 5670Zadatak je da vas pripremimo za sve moguće krizne situacije – rekao je general Fuzul, koji je dodao da će se mnogi od njih naći u budućnosti kao profesionalni pripadnici HV, koji obavljaju i zadaće u vojnim misijama. – Hrvatska vojska sudjeluje u niz međunarodnih operacija potpora miru, do sada 23 operacije, a već pripremamo 24. misiju.
Prisegu je položila i mlada Osječanka, Ana Ljubić, ugostiteljske struke, koja svoju budućnost vidi u vojci. – Pa otac mi je bio u vojsci, brat je služio dobrovoljni vojni rok, i sada je profesionalni vojnik. Njihova dobra iskustva svakako su utjecali i na moju odluku. Svaki početak je težak i treba se priviknuti na to da nemamo pravo izlaziti van, da smo okruženi ljudima i da svoju privatnost ne možemo sada tražiti. Puno nas je ovdje, samo 10 posto je nas ženskih. Za sada je sve dobro, smještaj i hrana je dobra, prava vojnika se poštuju, jednakost je prisutna bez obzira na spol. Obuka sama po sebi je zahtjevna, IMG 5698no svatko tko ima volju obuku će moći proći – istakla je odlučna Ana.
Zadovoljan je i strojarski tehničar, Alen Starčević iz Zagreba. – Zanimalo me je to kako je služiti vojni rok, želio sam to jer oduvijek me je interesiralo oružje, poligoni, sve u vezi vojske. Mislim da bi svaki hrvatski građanin morao proći ovakav oblik vojnog osposobljavanja. Svoju daljnju karijeru ja vidim u vojsci i nastojat ću potpisati ugovor za profesionalnog vojnika.
Roditelji i obitelji su cijeli dan mogli obići vojarnu, vidjeti kvalitetu smještaja, prostore za obuku, naoružanje i opremu koju koriste njihove kćeri i sinovi u vojci, a na kraju počastiti se i pravim vojničkim grahom sa kobasicama i slaninom, što su mnogi zadovoljno učinili, jer zna se da je vojnički grah najbolji.

Galerija slika