Nedjelja, 17 Kolovoz 2014 12:56

Upriličili old timer biciklijadu putem željeznice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

VELIČANI OBILJEŽILI 100 GODINA DOLASKA ŽELJEZNICE U MJESTO  -

VELIKA – Udruga Biciklistički klub old timer „Velikaši“ koja je upravo u osnivanju pokrenula je niz zanimljivih aktivnosti u prigodi obilježavanja 100. godišnjice dolaska željeznice u Veliku. Ta 1914. svakako je bila upečatljiva u Velikoj, jer je te godine počeo i 1. Svjetski rat, kojega su Veličani također osjetili. Osim „Velikaša“ u programu obilježavanja i paradnoj vožnji što starijim biciklom pridružili su se klubovi Classic iz Nove Gradiške i Trophy iz Požege.
Sudionici biciklijade old timera obišli su Željezničku postaju u Velikoj, te stare objekte željezničke infrastrukture, okretište lokomotiva, radione i ložione za lokomotive, spremište ugljena, vodotoranj, pumpnu stanicu za punjenje vode u lokomotive, koji se više ne koriste, ali i prometni ured koji je još u funkciji, a prometnici primaju i ispraćaju desetak kompozicija putničkih vlakova i nešto teretnih kompozicija sa kamenom i drvenim trupcima.
IMG 5127- 1914. godina donijela je Velikoj željeznicu i Veliki rat, događaje koji su znatno utjecali na živote i budućnost žitelja Velike i veličkog kraja. Radovi na pruzi započeli su u posljednjim danima srpnja 1914., a završili u studenom. Prugu je sagradilo Dioničarsko društvo Slavonske vicinalne željeznice s sjedištem u Budimpešti. Svečano otvorenje održano je 18. studenoga 1914., kada su se vlakom od Požege do Velike i nazad, provezli razni uglednici i na taj način otvorili prugu za redovan promet – podsjeti je sve Drago Štokić, član Udruge „Velikaši“.
Pruga je izgrađena u dužini od 11.8 kilometara, do današnjeg kolodvora u Velikoj, iako je planirano da završi u župnom šljiviku. Kao i kod većine veličkih događaja i pri dolasku pruge bilo je nezadovoljnika koji su galamili da im je pruga presjekla i odnijela polje, pokvarila livade i slično. Čak su optuživali i župnika Ivana Vukelića, koji se zalagao da željeznica dođe u Veliku, da mu je za to plaćeno. - Od tada do danas prođe 100 godina kako vlak prometuje. Franjo RadmanUz prijevoz putnika vrlo je važan bio i transport tereta, posebice drvene mase iz papučkih šuma i kamena iz veličkih kamenoloma. Nažalost, danas je malo i putnika, ali i tereta za prijevoz. Pruga je obnovljena 2013. i na pruzi je omogućena brzina vlakova do 60 km/h. Na današnjem željezničkom kolodvoru, uz glavnu kolodvorsku zgradu, iz prošlih vremena ostala je sačuvana okretaljka za okretanje parnih lokomotiva i garaža za lokomotivu u čijem tornju je spremnik za vodu. Nažalost, ovi objekti su u jako lošem stanju i prijeti ima totalno propadanje – ističe Štokić, koji dodaje da je Velika imala nekada još željezničkih trasa. - Uz ovu prugu, Veličani se sjećaju i uskotračnih pruga koja je služila za izvlačenje drveta iz šume i transport kamena. Prvu takva prugu, na konjski pogon, izgradilo je vlastelinstvo Kaptol, od Češljakovaca do kolodvora u Velikoj, 1915. godine. U narodu se udomaćio naziv „guttmanova pruga“ što je nažalost pogrešno – podsjeća Štokić.
Jedan od najstarijih bicikla koji su učestvovali u vožnji putovima željeznice je bicikli iz 1939. godine. – To je njemački bicikli marke Diamant, koji je proizveden u tvornici iz koje je nastala današnja tvrtka i marka Treck, za koju svi znaju. Pronašao sam ga u Starim Bankovcima u štaglju, kod jednog prijatelja, renovirao sam ga, i danas ga vozim. Čvrst je i izdržljiv, nema nikakvih kvarova na njemu – kaže Franjo Radman, 56-godišnji inž. strojarstva, koji je na sebi imao i originalnu opremu kakvu su nekada imali biciklisti, kožnu kapu, prave naočale, danas kažemo motorističke, te kožno odijelo.
Na starom monociklu s jednim velikim kotačem i malim pomoćnim koje ponekad vidimo samo na filmovima, stigao je Robert Hofman. Jan Jurković– Ovo je replika s kojom se vozamo, a imamo i originalni bicikli za koji pretpostavljamo da je star isto 100-njak godina, no njega držimo samo izloženog ispred svoje prodavaonice bicikla, a na ovom se vozimo. Prije dva mjeseca jedan obrtnik nam je po originalu napravio uspješnu kopiju i služi nam u reprezentativne svrhe – kaže Robert Hofman iz Velike.
Nakon željezničke postaje karavana biciklista kojoj su se pridružili i oni na modernim biciklima krenula je putevima uskotračne željeznice koje danas više nema, nego su samo ostali poneki dijelovi trase u Češljakovce i Biškupce.