Petak, 18 Srpanj 2014 12:42

Udruga slijepih obilježava 60 godina rada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA SLIJEPIH POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 POŽEGA - Udruga slijepih Požeško-slavonske županije osnovana je u travnju davne 1954. godine. Na ovim prostorima djeluje 60 godina brinući se o slijepima i za slijepe, svih životnih dobi u prilikama i neprilikama koje ih snalaze u životu i društvu. Prva je Udruga osoba s invaliditetom na ovim prostorima i bila je „ogledni primjer“ i mentor mnogim kasnije osnovanim udrugama osoba s invaliditetom u njihovim „prvim koracima“. Ovaj veliki jubilej nastojati ćemo obilježiti za Dan bijelog štapa 15. listopada – kaže Zdravko Čop, predsjednik udruge

Udruga je brojila 76 članova, a nedavno im se pridružio dio članstva Gradske udruge slijepih Požega, koji se prvo odvojio od matične Udruge 2005. g. za vrijeme stvaranja paralelnih udruga, pa sada djeluje 91 član. Svojim radom u posljednjih 10 godina kroz projekte, programe i donacije uredili su i opremila funkcionalan prostor prilagođen osobama s invaliditetom vrijedan oko milijun kuna. U tom prostoru održano je niz edukacijskih informatičkih i drugih radionica, prezentacija tiflotehničkih pomagala, druženja, rekreacija i pikado natjecanja.
IMG 4230- Iako je Udruga u financijskim poteškoćama i ove godine je prema dugogodišnjem programu „Upoznajmo Lijepu našu – bližu i dalju okolicu“ organizirala 19. lipnja jednodnevni izlet na Ribnjak u Emovački lug. Izletu se odazvalo 30-tak članova. Na terasi Ribarske kuće informirali smo članove o novostima iz Hrvatskog saveza slijepih, ljetnih radionica Edukacijskog kampa Premantura, a posebno je prezentiran Trogodišnji Program asistenta-videćeg pratitelja slijepim osobama nesamostalnim u kretanju koji se provodi u Udruzi drugu godinu. Program sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih a planirane aktivnosti su, pomoć slijepim osobama prilikom izvršenja raznih obaveza i potreba, odlazak u banku, poštu, trgovinu, frizeru, k liječniku, stomatologu, na specijalistički pregled i sl. Prezentacija je namijenjena svima a posebno novim članovima koji nisu do sada bili upoznati s radom videće pratiteljice A. Resanović, koja je pojasnila na koji način vrši pomoć slijepim osobama – rekao je Čop.