Četvrtak, 17 Srpanj 2014 11:30

Svim objektima pristup za osobe s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DOM ZDRAVLJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE POPRAVLJA ENERGETSKU UČINKOVITOST DESET DOMOVA ZDRAVLJA  -

POŽEGA – Svi domovi zdravlja po gradovima i općinama, svi objekti Doma zdravlja Požeško-slavonske županije imaju riješen pristup za osobe s invaliditetom, čime se zaista malo ustanova može pohvaliti. – Već od prije riješili smo s liftovima prilaz najvećim Domovima zdravlja u Požegi, Pakracu i Pleternici, a ove godine i u svim ostalim domovima, koje imamo u svim središtima općina i gradova na području Požeško-slavonske županije, dakle 10. Ove godine uredili smo četiri posljednja, i to u Brestovcu, gdje smo uložili 9 tisuća kuna, Čaglinu gdje je uloženo 6 tisuća kuna, Velikoj oko 5 tisuća kuna i Jakšiću, gdje je ulaganje bilo 25 tisuća kuna – istakao je ravnatelj Darko Puljašić, koji se ovim podatkom doista može pohvaliti jer jako puno ustanova na našem području još nisu učinili svoje objekte pristupačnim za osobe s invaliditetom, a rijetka je to i županija kada su u pitanju zdravstveni objekti.
IMG 3542Sada već u drugom mandatu ravnatelj Puljašić je uspio i ostale standarde domova, posebno u manjim općinama, podići na višu razinu, a posebno vozni park ambulantnih vozila. – Kada sam došao prosjek starosti vozila je bio 13,5 godina, danas je on nabavkom novih vozila spušten na 8 godina starosti, a na tome obnavljanju radimo intenzivno, pa ćemo nabavkom 2 nova vozila ove godine još poboljšati sigurnost i učinkovitost naših vozila. Dom zdravlja se uključio i u humanitarne akcije, pa smo tako posredstvom naših građana iz Njemačke uključeni u humanitarni projekt kojim smo dovezli na naše područje 150 suvremenih, pokretnih bolničkih kreveta, od kojih smo dio dali našim bolnicama, a dio dajemo obiteljima koje se suočavaju s teškim bolestima njihovih članova, da bi im olakšali boravak i liječenje u obiteljskom okruženju – dodaje ravnatelj Puljašić.
IMG 3544Za sve objekte, deset domova zdravlja ishođeni su i energetski certifikati i sada će se raditi na poboljšanju energetske učinkovitosti zamjenom stolarije, izolacijom krovišta, postavljanjem novih fasada i zanavljanjem starih kotlovnica. – Na taj način ostvarit ćemo velike uštede onih fiksnih troškova za energente. Kotlovnice smo zamijenili sa plinskim bojlerima i tako znatno smanjili potrošnju plina, a u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost radit ćemo na zamjeni krovišta, stolarije i uređenju fasada na ostalim objektima. Fond nam takve radove sufinancira sa 80%, dok Dom zdravlja izdvaja 20% potrebnih sredstava, i već prve godine ušteda na energentima bude ravna našem ulaganju – kaže Puljašić koji ističe i odličnu suradnju s naše tri bolnice OŽB Požega, OŽB Pakrac i Specijalna bolnica Lipik, ali i sa Požeško-slavonskom županijom koja stalno i uvelike pomaže Domu zdravlja, kroz decentralizirana sredstva i na druge načine.