Četvrtak, 10 Srpanj 2014 10:54

Udruga „Život“ dala prijedlog za žetvu pšenice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PISMO UPUĆENO PREDSJEDNIKU RH, SABORA I VLADE RH, TE MINISTRU POLJOPRIVREDE -

U Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ smatramo potrebnim upoznati vas sa situacijom oko izvršenja žetvenih radova pšenice koja zauzima mjesto strateške (kulture) krušarice.

2013. je u RH zasijano 165.000 ha merkantilne pšenice, što u odnosnu na 2012. iznosi 20.000 ha manje. Klimatski uvjeti, kao što su pogodna jesen, ali i blaga mediteranska zima s malim količinama snijega 2013./2014. onemogućili su zimsko mirovanje te su bolesti pšenice rasle zajedno s porastom temperatura. Bolest hrđavosti pšenice do sada nije zabilježena na ovim prostorima takvim intenzitetom kao što je to bilo u ovoj godini. Takvo stanje će se odraziti i na značajno smanjeni prinos u proizvodnji. Spomenuta bolest je nespremnima našla i struku, ali i same proizvođače pšenice.

Realnom procjenom prije početka žetve očekivali smo prinose od 4t/ha, ili na sveukupnom zbroju svih zasijanih površina 660.000 tona. Početkom žetve u istočnoj Hrvatskoj, pravo stanje je postalo vidljivo te je vrlo zabrinjavajuće. Mnoge domaće sorte pšenice pokazale su se neotpornima na spomenutu bolest što je rezultiralo s vrlo malim prinosima i znatno lošijom kakvoćom jer takva pšenica završava u stočnoj hrani.

Zbog navedenog razloga, s pravom smo zabrinuti da Hrvatska neće imati dovoljno pšenice za vlastite potrebe. Sadašnjom predloženom otkupnom cijenom od 1,05 kn/kg standardne kakvoće, naši će proizvođači ostati u velikim dugovima što će se odraziti i na neizvjesnu budućnost u poljoprivredi, odnosno probleme oko jesenske sjetve.

Stoga vas ovim putem molimo da nam pomognete u rješavanju dodatnog problema a to je trošak prijema i skladištenja pšenice s kojim se susreću vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi. Predlažemo mogućnost financiranja troškova prijema i skladištenja pšenice, koje se može izvesti iz dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg vlasnici OPG-a i obrta redovno plaćaju, a osim toga kao dodatnu mogućnost za izvor dostupnih sredstava vidimo i u ostvarenoj dobiti u poslovanju navedenih subjekata koji uplaćuju doprinose.

Udruga je svojim inicijativama do sada upućivala na moguću problematiku kod žetve pšenice, a o tome i direktno izvijestila Ministarstvo poljoprivrede na sastanku u ministarstvu 22.05.2014. tražeći da se sa odredi model kojim će se izaći u susret istaknutoj problematici, stoji u priopćenju koje potpisuje Antun Laslo, predsjednik Udruge.