Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 11:54

Područna škola u Podgorju dobila novu učionicu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Svi učenici u jednoj smjeni

 PODGORJE – Renoviranjem škole te uređenjem još jednog razreda u Područnoj školi Podgorje 18 učenika od sada će boraviti svi u jednoj smjeni. Područna škola djeluje u sastavu OŠ Vilima Korajca Kaptol.
DSC02902- Do sada su išli u dvije smjene jer je postojala samo jedna učionica. Na inicijativu škole udružili su se Općina Kaptol, Požeško-slavonska županija i mještani koji su dali besplatan rad na uređenju. To je svakako zanimljiva suradnja kako bi se adaptirala još jedna učionica. Radovi su trajali dva mjeseca uz 30 tisuća kuna troškova. Od jeseni učenici će ići u jednu smjenu, što će svakako povećati kvalitetu rada i približiti se pedagoškom standardu – rekao je Nino Diklić, ravnatelj OŠ Vilima Korajca iz Kaptola.
- Općina Kaptol je ove godine uredila dječje igralište uz školu sa potrebnim spravama, a uključili smo se i u adaptaciju nove učionice. Tako smo se uključili u povećanje standarda za učenike, a i inače općina u selo Podgorje dosta ulaže. Uredili smo u potpunosti vatrogasni dom i spremište, izrađen je i projekt za izgradnju kanalizacije i trenutno tražimo izvor financiranja – rekao je načelnik općine Mile Pavičić.
DSC02905- Ovo je škola sa malo učenika ali je škola koja ima dugu tradiciju. I zbog ovoga zaboli srce čovjeka kada vidi što nam radi „bijela kuga“ da imamo sve manje djece. Mi svakako želimo podizanjem standarda zadržati đake u selu. Županija čini sve što može u suradnji s općinama i gradovima da zadrži područne škole, za koje su predviđena ukidanja koja mi ne podržavamo. Nije sve u novcu i isplativosti, jer najisplativije je kada dijete može za 5-10 minuta doći u svoju školu. Inače djeca moraju putovati, sjedati u autobuse, a pitanje je i koliko koštaju autobusi – ističe župan Alojz Tomašević, koji je rezanjem vrpce otvorio novu učionicu. Danas na području Požeško-slavonske županije je upitan ostanak petnaestak područnih škola. – To je problem koji možemo riješiti samo podizanjem gospodarstva, ostankom mladih ljudi u njihovim mjestima stanovanja, a time ćemo sačuvati i potrebu za školama u malim mjestima – dodaje župan Tomašević.
DSC02907Za svečanost otvorenja 18 učenika je sa svojim učiteljicama izvelo prigodan program, a novu učionicu je blagoslovio vetovački župnik Tomo Mrnjec. Mame učenika su za tu prigodu ispekle ukusne kolače za mali domjenak.